Öngyilkos merénylő robbantott egy vallási ünnepen Pakisztánban, több mint ötvenen meghaltak

2023. szeptember 29. – 15:19

Öngyilkos merénylő robbantott egy vallási ünnepen Pakisztánban, több mint ötvenen meghaltak
A masztungi robbantás helyszínén cipők és ruhafoszlányok maradtak a földön – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Felrobbantotta magát egy öngyilkos merénylő a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartományban egy mecset közelében pénteken – írja a Guardian. A merényletben legalább 54-en meghaltak. Nem sokkal később egy rendőrőrs melletti mecsetnél is robbantottak, ebben a támadásban öten haltak meg, 30-40 ember a romok alá szorulhatott.

Az első incidens Masztung körzetben, Quetta városában történt, ahol egy öngyilkos merénylő legalább 54 embert ölt meg péntek reggel, akik a Mohamed próféta születésnapja alkalmából tartott felvonulásra gyűltek össze egy mecset közelében.

Helyi tisztviselők szerint százak gyűltek össze az utcákon. A nemzeti ünnep alkalmából ilyenkor mindig zsúfoltak a közterületek, különböző felvonulásokat tartanak és ételt is osztanak a lakosoknak. A próféta születésnapjának megünneplését a pakisztáni muszlimok többsége elfogadja, egyes felekezetek azonban indokolatlan újításnak tartják.

A hatóságok szerint azonban nem kizárt, hogy nem vallási indíttatású támadásról van szó, az öngyilkos merénylő ugyanis Nawaz Gishkori, egyes magas rangú rendőrtiszt autója mellett robbantotta fel magát, így az is lehet, hogy ő volt a támadás célpontja. Gishkori is meghalt a robbanásban. Beludzsisztánban rendszeresen követnek el merényleteket lázadó csoportok, ezek általában a biztonsági erők ellen irányulnak. Masztungban ebben a hónapban ez volt a második robbantásos merénylet.

Önkéntesek szállítják a sérülteket a kórházba Quettában – Fotó: AFP
Önkéntesek szállítják a sérülteket a kórházba Quettában – Fotó: AFP

Órákkal a robbantás után újabb robbanás történt egy mecsetnél egy rendőrőrs területén Hanguban, az északnyugati Khyber Pakhtunkhwa tartomány egyik körzetében. A merényletben legalább öt ember meghalt, a robbanás következtében a mecset teteje beomlott, körülbelül 30-40 ember rekedhetett a romok alatt.

Egyelőre egyetlen csoport sem vállalta a felelősséget a támadásokért. A pakisztáni tálibok (Tehrík-i-Talibán Pakisztán, TTP) – a különböző keményvonalas szunnita iszlamista csoportok ernyőszervezete – tagadta, hogy ők követték volna el a támadást. Az országban az Iszlám Állam is rendszeresen követ el merényleteket.

Januárban az északnyugat-pakisztáni Pesavar egyik mecsetjében hajtott végre öngyilkos merénylet egy terrorista, ebben a támadásban közel százan vesztették életüket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!