92-re nőtt a pakisztáni öngyilkos merénylet áldozatainak száma

2023. január 31. – 06:58

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolcvanháromra nőtt az északnyugat-pakisztáni Pesavar egyik mecsetjében végrehajtott öngyilkos merénylet halálos áldozatainak száma, legalább 57 sebesültről tudni – közölték helyi hatósági és kórházi források kedden, írja az MTI.

Frissítés 12:05:

A BBC híre szerint a halálos áldozatok száma kedd délre 92-re nőtt. Kedden 24 holttestet és 9 túlélőt húztak ki a romok alól, a hatóságok közlése szerint senki nem ragadt már az épület romjai alatt. Jelenleg több mint 100 sérültet ápolnak kórházban, sokan közülük kritikus állapotban vannak. A robbantás idején főleg a közeli rendőrkapitányság dolgozói imádkoztak az épületben, az áldozatok hivatalos rendőrségi temetést kapnak.

Korábban írtuk:

A mecsetben hétfőn történt a robbanás, a detonációtól az épület egy része beomlott. A tragédia idején mintegy 400 ember imádkozott a mecsetben.

Egyelőre nem világos, melyik szervezet követte el a merényletet. A támadást a pakisztáni tálibok (Tehrík-i-Talibán Pakisztán, TTP) parancsnoka, Szerbakáf Mohmand vállalta magára a Twitteren, ám nem sokkal később a TTP szóvivője, Mohammed Horaszáni ez tagadta, és hangsúlyozta, hogy harcosaik nem támadnak mecseteket.

Mentőmunkások kutatnak túlélők után a pakisztáni Pesavar egyik mecsetjében 2023. január 30-án – Fotó: Fayaz Aziz / Reuters
Mentőmunkások kutatnak túlélők után a pakisztáni Pesavar egyik mecsetjében 2023. január 30-án – Fotó: Fayaz Aziz / Reuters

A térségbe utazott Sehbaz Sarif pakisztáni miniszterelnök, aki a merényletet „Pakisztán elleni támadásnak” nevezte, és megrendülésének adott hangot.

Pesavarban, az Afganisztánnal határos Haibar-Pahtúnhva tartomány székhelyén fegyveres csoportok, köztük a pakisztáni tálibok rendszeresen követnek el támadásokat. Az országban aktívak a felfegyverzett baludzs szeparatisták, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai is beszivárogtak a régióba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!