28 évet ült ártatlanul egy emberrablásért és szexuális erőszakért bebörtönzött kaliforniai férfi

2023. szeptember 27. – 20:45

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kaliforniai férfi közel három évtizedet töltött börtönben emberrablás, szexuális erőszak és rablás miatt, de egy új DNS-vizsgálat kimutatta, hogy ártatlan volt ezekben a bűncselekményekben – jelentette be George Gascón Los Angeles megyei kerületi ügyész, írta a CNN.

Gerardo Cabanillast a múlt héten mentették fel, 28 évvel azután, hogy 1995-ben egy férfi és egy nő kirablásával, valamint a nő szexuális bántalmazásával vádolták meg. „Kerületi ügyészként mély felelősségérzettel állok itt önök előtt, hogy egy tragikus igazságszolgáltatási tévedésről beszéljek, és hogy megünnepeljük egy ártatlan ember felmentését és börtönből való szabadulását” – mondta Gascón egy Los Angeles-i sajtótájékoztatón.

Az ügyész elmondta, hogy 1995 januárjában egy férfit és egy nőt fegyverrel fenyegetőzve kirabolt két férfi, akik szexuálisan is bántalmazták a nőt. Napokkal a bűncselekmény után az akkor 18 éves Cabanillast letartóztatták, mert illett rá az egyik gyanúsított személyleírása. „Cabanillas úr mindig is azt állította, hogy a nyomozók kényszerítették hamis vallomásra azzal az ígérettel, hogy próbaidőre szabadlábra helyezik” – mondta Gascón.

Gerardo Cabanillas és George Gascón Los Angeles megyei kerületi ügyész egy sajtótájékoztatón 2023. szeptember 26-án – Fotó: Francine Orr / Los Angeles Times / Getty Images
Gerardo Cabanillas és George Gascón Los Angeles megyei kerületi ügyész egy sajtótájékoztatón 2023. szeptember 26-án – Fotó: Francine Orr / Los Angeles Times / Getty Images

Annak ellenére, hogy Cabanillast semmilyen tárgyi bizonyíték nem kapcsolta össze a bűnténnyel, mégis 14 bűncselekménnyel vádolták meg. A férfi a tárgyalás során végig kitartott ártatlansága mellett, de végül életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

2019-ben Cabanillas ügyvédei indítványt nyújtottak be, hogy az 1995-ös szexuális támadás áldozatával kapcsolatos DNS-bizonyítékokat vizsgálják meg. Miután ez megtörtént, kiderült, hogy egyik DNS sem egyezett meg Cabanillaséval. „Az összes bizonyíték alapos átvizsgálása után, beleértve az állítólagos vallomás szakértői elemzését és a szexuális erőszak áldozatával folytatott interjút, elvesztettük a magabiztosságunkat az ügyben hozott ítéletet illetően” – mondta az ügyész.

Cabanillast májusban feltételesen szabadlábra helyezték, és szeptember 21-én véglegesen szabadult, amikor a Los Angeles megyei felsőbíróság bírája hatályon kívül helyezte az ítéletét, és tényszerűen ártatlannak találta.

A kerületi ügyészség nyomozói a DNS-tesztek segítségével azonosítottak egy új gyanúsítottat, akit egy gyilkossági üggyel kapcsolatban már korábban őrizetbe vettek. Gascón elmondta, hogy a férfira illik az 1995-ös bűntényt elkövető gyanúsított személyleírása, és hogy korábban több súlyos bűncselekményt elkövetett azon a környéken, köztük több nemi erőszakot és gyilkosságot is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!