Lemondott a kanadai házelnök, aki hősnek nevezett egy ukrán náci háborús veteránt

2023. szeptember 26. – 21:14

Másolás

Vágólapra másolva

Benyújtotta lemondását Anthony Rota kanadai házelnök, aki meghívott a parlamentbe egy, a nácik oldalán harcoló ukrán veteránt, és háborús hősként mutatta be őt, írja az MTI.

Anthony Rota, a kanadai alsóház elnöke – Fotó: Blair Gable / Reuters
Anthony Rota, a kanadai alsóház elnöke – Fotó: Blair Gable / Reuters

Rota azután mondott le, hogy a parlament alsóházában képviselt pártok vezetőivel egyeztetett. A legfőbb politikai erők egyöntetűen ezt a lépést követelték. A kormánypárti frakcióvezető, Karina Gould korábban úgy fogalmazott, hogy a képviselők elvesztették bizalmukat.

Gould közlése szerint a házelnök a kormány vagy az ukrán küldöttség előzetes tájékoztatása nélkül hívta meg a parlament két házának együttes ülésére a nácik oldalán harcoló egykori ukrán katonát, akivel a házelnök hivatala szerint Rota fia lépett kapcsolatba. A hivatal azt is megerősítette, hogy egyetlen más pártot vagy frakciót sem tájékoztatott a meghívásról.

Rota, aki a kormányzó kanadai Liberális Párt tagja, kijelentette, hogy egyedül övé a felelősség a „tévedéséért”, amellyel fájdalmat okozott egyéneknek és közösségeknek, ideértve a kanadai zsidó közösséget is. Hozzátette, hogy lemondása szerdán lép hatályba, addig pedig teendőit a helyettese veszi át.

Rota házelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kanadai látogatása alatt „ukrán hősként, kanadai hősként” ünnepelte a parlament előtt pénteken a teremben jelen levő, 98 éves Yaroslav Hunkát, és „megköszönte a szolgálatait”.

A képviselők kétszer is állva tapsoltak a parlamenti ülésterem karzatán tisztelgő ukrán veteránnak, mit sem sejtve annak valódi múltjáról.

Utólag derült ki, hogy Hunka a második világháború alatt az Első Ukrán Hadosztály tagja volt. Ez a hadosztály a Waffen-SS Galíciai Hadosztály és a 14. Waffen SS-hadosztály néven is ismert volt, önkéntes egységként működött a nácik parancsnoksága alatt. A Simon Wiesenthal Központ Barátai nevű emberi jogi szervezet szerint az Első Ukrán Hadosztály „ártatlan civilek elleni tömeggyilkosságok elkövetésében vett részt”.

Az ukrán elnök pénteken meglepetésszerűen érkezett Kanadába, miután csütörtökön Joe Biden amerikai elnökkel tárgyalt. Az ukrán elnök Ottawában találkozott Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel, ami az ukrán elnök első látogatása az országban az orosz–ukrán háború kitörése óta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!