Hősnek nevezett egy ukrán náci háborús veteránt a kanadai házelnök a parlamentben, bocsánatot kellett kérnie

2023. szeptember 25. – 10:46

Másolás

Vágólapra másolva

Bocsánatot kért a kanadai alsóház elnöke, amiért Volodomir Zelenszkij meglepetésszerű kanadai látogatása alatt egy olyan ukrán háborús veteránt dicsért, aki a második világháborúban egy náci egységben szolgált, írja a BBC. A 98 éves Jaroszlav Hunka a karzaton ült, amikor Anthony Rota hősnek nevezte őt az ukrán elnök jelenlétében.

A CIJA nevű kanadai zsidó érdekvédelmi szervezet a beszéd után közölte, hogy „mélységesen problémás”, hogy a zsidók népirtásában részt vevő náci hadosztály veteránját ünnepelték, szerintük ennek soha többé nem szabadna megtörténnie. Anthony Rota beszéde alatt Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Zelenszkij mellett állt a parlamentben.

Zelenszkij és Trudeau a kanadai parlamentben Anthony Rota beszéde alatt Fotó: Blair Gable / Reuters
Zelenszkij és Trudeau a kanadai parlamentben Anthony Rota beszéde alatt Fotó: Blair Gable / Reuters

„Az ukrán elnök beszédét követő felszólalásomban felismertem egy személyt a karzaton. Ezt követően több olyan információ jutott a tudomásomra, amely miatt megbántam ezt a döntésemet” – közölte Rota, hozzátéve, hogy sem az ukrán delegáció, sem a kanadai képviselőtársai nem tudta, hogy miről fog beszélni.

„Ez a kezdeményezés teljes mértékben az én kezdeményezésem volt, mivel a szóban forgó személy az én körzetemből származik, és felhívták rá a figyelmemet” – közölte. „Különösen szeretném kifejezni legmélyebb bocsánatkérésemet a kanadai és a világ zsidó közösségeinek. Teljes felelősséget vállalok a tetteimért” – mondta a kanadai házelnök.

Dimitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője a Guardian szerint azt mondta, az, hogy a kanadai parlamentben egy olyan ukrán embert ünnepeltek, aki a nácik egységeiben szolgált a II. világháborúban, az a történelmi igazság figyelmen kívül hagyását mutatja. „Felháborító az emlékek ilyen elhanyagolása. Sok nyugati ország, köztük Kanada is, olyan fiatal generációt nevelt fel, amely nem tudja, ki harcolt kivel, vagy mi történt a második világháborúban. És semmit sem tudnak a fasizmus fenyegetéséről” – mondta Peszkov újságíróknak. Putyin szóvivője azt mondta, hogy Oroszország „kibékíthetetlen harcot” folytat a fasizmus ellen, amely „Európa közepén, Ukrajnában próbál lábra kapni”.

Az esettel kapcsolatban Dominique Arel, politológus, az Ottawai Egyetem ukrán tanulmányainak tanszékvezetője azt mondta a CBS Newsnak, hogy ahhoz az egységhez, amiben Jaroszlav Hunka szolgált, ukránok ezrei jelentkeztek önkéntesnek, sokan az ukrán függetlenség kivívásának szellemében.

Ahogy arról a Telexen is írtunk, az ukrán elnök pénteken meglepetésszerűen érkezett Kanadába, miután csütörtökön Joe Biden amerikai elnökkel tárgyalt. Az ukrán elnök Ottawában találkozott Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel, ami az ukrán elnök első látogatása az országban az orosz–ukrán háború kitörése óta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!