Oroszország körözi a Nemzetközi Büntetőbíróság elnökét, aki elfogatóparancsot adott ki Putyinnal szemben

2023. szeptember 25. – 14:23

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország hétfőn bejelentette, hogy körözési listájára vette Piotr Hofmańskit, a Nemzetközi Büntetőbíróság elnökét, aki Vlagyimir Putyin elnök letartóztatását kérte.

„Hofmanski Piotr Jozef, lengyelül. Körözik az Oroszországi Föderáció büntető törvénykönyvének egy cikke alapján” – állt az orosz belügyminisztérium adatbázisában közzétett közleményben. A minisztérium nem közölt részleteket a Hofmanski elleni vádakról.

A hágai székhelyű bíróság márciusban adott ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben az ukrán gyerekek jogellenes deportálásának vádja miatt. Az ICC hasonló vádakkal elfogatóparancsot adott ki Marija Lvova-Belova, a gyermekek jogaiért felelős orosz elnöki biztos ellen is.

Oroszország korábban elfogatóparancsot adott ki Karim Khan ICC-ügyész és több bíró ellen. Oroszország, amely nem tagja az ICC-nek, ragaszkodik ahhoz, hogy a Putyin elleni elfogatóparancs érvénytelen.

Az emberi jogok ukrajnai megsértésével foglalkozó ENSZ-vizsgálat hétfőn arról számolt be, hogy a bizottság „folytatta a kísérő nélküli kiskorúak orosz hatóságok által az Orosz Föderációba történő állítólagos átszállításával kapcsolatos egyedi helyzetek vizsgálatát”, de ennek eredménye nincs, ugyanis a vizsgálócsoport vezetője, Erik Mose szerint több területen hiányzik még az átláthatóság. (Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!