Lengyelország előkészítette tranzitfolyosókat az ukrán gabonaszállítmányok áthaladásához

2023. szeptember 25. – 10:15

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelország előkészítette azokat a tranzitfolyosókat, amelyek lehetővé teszik, hogy az ukrán gabonaszállítmányok áthaladjanak a területén, és eljussanak a leginkább rászoruló országokba – közölte Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap.

Duda bejelentése azért fontos, mert korábban Lengyelország és Szlovákia is csatlakozott Magyarországhoz az ukrán gabonaimport saját jogú korlátozásában. Az országok azért döntöttek így, mert szerintük a helyi gabonát veszélyezteti az olcsóbb ukrán termény beáramlása. A tilalom továbbra is fennáll a helyi import tekintetében, Lengyelország azonban továbbra is segíteni fogja a szállítmányok eljutását a végső rendeltetési helyükre.

Egy pénteki ukrajnai csúcstalálkozón tartott beszédében Duda azt mondta, hogy az Ukrajnával folytatott gabonavita nem lesz komoly hatással a két ország kapcsolatára, mivel annak „történelmi dimenziója van” – írja a PAP állami hírügynökség.

„Megpróbálunk segíteni Ukrajnának és azoknak az országoknak, amelyeknek szükségük van erre a segítségre. Úgy vélem, helyes döntés volt, hogy a lengyel kormány fenntartotta az ukrán gabona lengyel piacon történő értékesítésének tilalmát” – mondta Duda a TVP1 lengyel televíziós csatornának adott vasárnapi interjújában. „Mindent meg kell azonban tennünk annak érdekében, hogy a tranzit a lehető legjobban működjön” – tette hozzá Duda a hivatala közleménye szerint.

Múlt héten komolyabban összezörrent Lengyelország Ukrajnával, amikor is a miniszterelnök a gabonavita miatt azt mondta: a jövőben nem szállítanak fegyvert Ukrajnának. (CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!