Sosem mértek még ilyen mértékű elhízást az Egyesült Államokban

2023. szeptember 24. – 08:19

Másolás

Vágólapra másolva


Az Egyesült Államok huszonkét államában érte el az elhízottak aránya a harmincöt százalékot -- írja új jelentésében a szövetségi járványügyi és betegségmegelőzési központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC).

A CDC 2022-es adatokból dolgozott, és azt vizsgálta, hogy milyen arányban van az államokban az olyan lakosok száma, akiknek a testtömeg-indexük meghaladja a 30-at.

A jelentés szerint a tagállamok legnagyobb részében a lakosság mintegy harmada tartozik az elhízottak körébe, ami 22 államban a 35 százalékot is meghaladja. Ez a szám korábban 19 volt.

Az elhízottak aránya Oklahoma, Louisiana és Nyugat-Virginia államokban a legnagyobb, ahol közelít a lakosság feléhez.

A CDC felhívja a figyelmet, hogy 10 évvel ezelőtt az Egyesült Államokban sehol nem haladta meg a 35 százalékot ez az arány.

Az adatok szerint az elhízottság a fekete felnőttek körében a leggyakoribb, 38 százalékukat érinti, míg az őslakos amerikaiak körében 35 százalékon áll a mutató. A spanyol ajkú amerikai állampolgárok pontosan harmada tartozik ebbe a kategóriába, míg a fehér felnőttek körében csupán 14 százalék az elhízottak aránya.

Iskolai végzettség szerinti összesítés alapján, a felsőfokú végzettséggel rendelkező amerikai felnőttek 27 százaléka elhízott, a középiskolát végzettek 35 százaléka, a középiskolát nem végzetteknek pedig ennél is nagyobb aránya, 37 százaléka.

A fiatal felnőttek (20-25 év közöttiek) körében 20 százalékon áll mutató, miközben a 45-54 év közöttieknél ennek kétszerese, csaknem 40 százalék az elhízottak aránya.

A testtömeg-indexet úgy lehet kiszámolni, ha a testsúlyt elosztjuk a magasság négyzetével. Ha ez a szám eléri a 25-öt, akkor lehet súlyfeleslegről beszélni, 30 felett pedig már elhízásról, bár az indexet többek között a kor is tudja befolyásolni, illetve figyelmen kívül hagyja az örökölt testfelépítést is.

A CDC jelentését itt lehet elolvasni, az államokra és népcsoportokra lebontott statisztikát pedig itt lehet megtekinteni.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!