Szijjártót megkérdezték, hogy az orosz külügyminiszter mellett az ukránnal is szokott-e találkozni

2023. szeptember 23. – 19:33

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a republikánusokhoz (jobboldaliakhoz), sőt, azon belül is a Trump-párti táborhoz húzó amerikai Newsmax tévécsatorna vendége volt New Yorkban.

Többnyire olyan dolgokról beszélt, amit az itthoni kormányközeli csatornákon is rendszeresen elmond, például, hogy blokkokra kezd oszlani a világ, és ez nagyon rossz szerinte. Ennek a témának az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos vonatkozásáról azt mondta: ő annak híve, hogy a kommunikációs csatornákat nyitva kell tartani, ezért is szokott rendszeresen találkozni az orosz és a belarusz külügyminiszterrel.

Ekkor azonban a műsorvezető megkérdezte tőle, hogy az orosz és belarusz külügyminiszter mellett beszél-e a másik oldal képviselőivel, tehát az ukrán vagy például a brit nagykövettel. Erre a magyar külügyminiszter tereléssel reagált. Az érintett rész leirata:

Műsorvezető: Az országok, amiket megnevezett, Belarusz, Oroszország, akikkel beszélt… Ön beszél azokkal is, akik a vita másik oldalán vannak, mint például Ukrajna külügyminisztere vagy az Egyesült Királyság külügyminisztere? Úgy értem, úgy tűnik, hogy azokkal beszél, akik a helyzet azon oldalán állnak, és ahhoz, hogy egy komoly vita folytatódjon, beszélnie kell a másik oldal embereivel is.

Szijjártó Péter: Persze, nyilvánvalóan teljesen igaza van. Mivel az európai külügyminiszterek találkoznak havonta egyszer, lehetőségünk van arra, hogy rendszeresen beszélgessünk egymással, de úgy gondolom, hogy beszélnünk kell azokkal is, akik az Európai Unión kívül vannak. Természetesen az ukránokkal folyamatos a kapcsolat, hiszen szomszédok vagyunk. Mi Magyarországon az ország történetének eddigi legnagyobb humanitárius akcióját hajtottuk végre, több mint egymillió menekültet fogadtunk Ukrajnából, jelenleg pedig több mint 5000 ukrán gyerek van, akiket magyar iskolákba és óvodákba írattak be.

A valóság az, hogy az EU-s vezető kormánytagok közül egyedüliként a háború kitörése óta sem ő, sem Orbán Viktor nem járt Kijevben, és nem tárgyaltak hivatalos találkozón az ukrán külügyminiszterrel. (Sem az ukrán elnökkel, vagy más, legmagasabb hatalmi pozíciójú politikusokkal.) De még az amerikai külügyminiszterrel sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!