Egy dél-karolinai otthon kertjében landolt, onnan tárcsázta a segélyhívót az eltűnt F-35-ös katapultált pilótája

2023. szeptember 22. – 21:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy dél-karolinai család kertjében ért földet, és onnan tárcsázta a 911-es segélyhívó számot annak az F-35-ös repülőgépnek a pilótája, amit a nyilvánosság erejével keresett az amerikai hadsereg pár napja – írja a BBC.

A segélyhívóval készült beszélgetésen hallatszik, hogy a 47 éves pilóta azt mondja, nem tudja pontosan, hol lehet, hol zuhanhatott le a 100 millió dolláros (több mint 36 milliárd forintos) gép. Hallható az is, ahogy az otthon tulajdonosa arról beszél, hogy egy amerikai pilóta van a házában, és a diszpécsernek mentőt kellene küldenie.

A tengerészgyalogság szerint a pilótának egy meghibásodás miatt kellett katapultálnia, amikor a gép körülbelül 609 méteres magasságban lehetett. Szerintük a repülésirányító szoftver miatt tudott a gép a katapultálás után is tovább repülni.

„Ezeket úgy tervezték, hogy biztonságba tartsa a pilótákat akkor, is ha nem urai a helyzetnek, vagy cselekvőképtelenné válnak” – áll egy az AP által idézett közleményben. Az gazdátlanul repülő F-35-öst egy nappal később megtalálták. Az incidens kivizsgálása még folyamatban van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!