2030-ra szinte teljesen autómentessé tennék Hannover belvárosát

2023. szeptember 21. – 15:34

Másolás

Vágólapra másolva

Szinte teljesen autómentessé változtatnák Hannover belvárosát 2030-ra. A tervek szerint az utcákon és tereken megszüntetnék a parkolóhelyek nagy részét – írta az NDR.

Alsó-Szászország fővárosának városvezetése a következő években fokozatosan meg akarja szüntetni a legtöbb felszíni parkolóhelyet a belvárosában, az így felszabaduló tereket üzletek és éttermek számára adnák át.

A főpolgármester, Belit Onay (Zöldek) által bemutatott mobilitási koncepció lényege, hogy a város központja felé tartó és nem ott lakó autósokat közvetlenül parkolóházakba irányítanák. Ennek köszönhetően a legtöbb belvárosi utcát le tudnák zárni a gépjárműforgalom elől, ugyanakkor az éttermeket és az üzleteket továbbra is meg lehetne közelíteni a szállítójárművekkel, és a főpályaudvar környéke is elérhető maradna autóval. A buszok mellett a taxik is közlekedhetnének a belvárosban. Az is a terv része, hogy akik a belvárosban laknak, azok autóval is el tudják érni az ingatlanjaikat.

A főpolgármester elmondása szerint a mobilitási koncepció elsősorban a gyalogosok javát szolgálná. „A gyalogos közlekedést alapvető mobilitásnak tekintjük, hiszen mindenki gyalogol. A tömegközlekedéshez, a parkolóhoz vagy a kerékpárhoz vezető útakat is gyalog tesszük meg. Ezért fontos, hogy ezeket az útvonalakat kényelmesebbé és biztonságosabbá tegyük” – mondta Onay. Emiatt azt is tervezik, hogy csökkentik a sebességet azokban a belvárosi utcákban, ahol az autók még közlekedhetnek. Ahol lehet, ott 20 vagy 30 kilométer/órás sebességhatárt akarnak bevezetni.

A Friday-for-Future aktivistái a globális klímasztrájk idején, 2020. szeptember 25-én Hannoverben, ahol a forgalmas körgyűrű nagy részét lezárták – Fotó: Peter Niedung / AFP
A Friday-for-Future aktivistái a globális klímasztrájk idején, 2020. szeptember 25-én Hannoverben, ahol a forgalmas körgyűrű nagy részét lezárták – Fotó: Peter Niedung / AFP

A koncepciót most a hannoveri városi tanács bizottságai fogják megvitatni. A városvezetők az első átalakításokat 2024 közepére tervezik, és 2030-ig folyamatosan haladnának a terv megvalósításával.

Azonban nem mindenki örül a közlekedés átalakításának. Karin Schindler-Abbes, a Hannoveri Kereskedelmi Szövetség igazgatója aggódik a belváros megközelíthetősége miatt: „Németországban több a regisztrált autó, mint valaha. Az emberek tehát szükségét érzik, hogy autóval közlekedjenek. A kérdés itt az, hogy helyes-e a tiltó politika” – mondta, hozzátéve, hogy a kerékpár és a tömegközlekedés szerinte nem mindenki számára jelent alternatívát.

A Hannoveri Ipari és Kereskedelmi Kamara (IHK) viszont nyitott a városháza terveire. Maike Bielefeld igazgató azt mondta: „Az IHK alapvetően pozitívnak találja a mobilitási koncepció megközelítését. A helyi vállalkozások és kiskereskedők is profitálhatnak egy olyan vonzó városközpontból, amely maradásra hívja az embereket.” Azt azonban hangsúlyozza, hogy az újonnan épülő parkolóknak könnyen megközelíthetőknek kell lenniük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!