Irán elenged öt amerikai foglyot, az USA 6 milliárd dollárnyi fennakadt iráni vagyont ad értük

2023. szeptember 18. – 18:09

Irán elenged öt amerikai foglyot, az USA 6 milliárd dollárnyi fennakadt iráni vagyont ad értük
Siamak Namazi, Morad Tahbaz és Emad Shargi amerikai állampolgárok, akik hétfőn szálltak le Dohában – Fotó: Mohammed Dabbous / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Irán amerikai engedményekért cserébe szabadon enged öt foglyot, akik Dohán át repülnek az Egyesült Államokba – írja a BBC. Mind az öt fogoly amerikai állampolgár, de csak hármójuk neve ismert, és annyit lehet tudni, hogy egy nő is van köztük.

Az 51 éves Siamak Namazi a Crescent Petroleum stratégiai igazgatója volt, a Forradalmi Gárda 2015-ben tartóztatta le apjával együtt. 10 évet kaptak, a vád szerint azért, mert együttműködtek egy ellenséges állammal.

Az 58 éves Emad Shargit 2018-ban tartóztatták le kémkedés vádjával, amit mindig tagadott. Végül felmentették, de máig nem kapta vissza az útlevelét. A 67 éves Morad Tahbaz állatvédő, amerikai és brit állampolgár. 2018 januárjában több környezetvédővel együtt tartóztatták le, titkosított adatok begyűjtésével vádolták őket. Augusztus elején már kiderült, hogy öt amerikai került börtönből házi őrizetbe, és sejthető volt, hogy ez egy nagyobb alku része lehet.

Irán a foglyokért cserébe azt a 6 milliárd dollárt kérte, amit egy dél-koreai olajüzlet után nem kaptak meg. A pénz hétfő délelőtt megérkezett egy katari bankba. Ez azonban nem volt egyszerű, hetekig tartott. Először dél-koreai valután átutalták egy svájci bankba, ahol átváltották euróra, és csak utána küldték tovább Katarba. A pénz eddig nem egy szankció miatt ült befagyasztva, de néhány technikai akadály miatt nem fértek hozzá. Irán azt állítja, hogy a pénzt bármire költhetik, de a BBC egyik nyugati forrása szerint az egyezség alapján csak humanitárius célokra fordíthatják.

Nem csak a pénz volt az alku alapja: az USA is szabadon enged öt foglyot: Kaveh Lotfolah Afrasiabit 2021-ben tartóztatták le Bostonban, a vád szerint azért, mert nem regisztrált külföldi ügynök volt. Mehrdad Moein Ansari és Amin Hasanzadeh a vád szerint az iráni biztonsági erőkhöz tartoztak, Reza Sarhangpour-Kafranit és Kambiz Attar Kashanit pedig azzal vádolták, hogy megszegték az Iránra kivetett szankciókat. Közülük ketten mennek haza Iránba, ketten az USA-ban maradnak, egyikőjük pedig egy harmadik országba utazik a családjához.

Amint a szabadon engedett amerikaiakat szállító repülőgép földet ért, Joe Biden több új szankciót is bejelentett, amik Irán korábbi elnökét és az ország hírszerzési minisztériumát érintik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!