Öt amerikai került börtönből házi őrizetbe Iránban, ami egy sokkal nagyobb egyezség része lehet

2023. augusztus 10. – 21:32

Másolás

Vágólapra másolva

Kétoldalú tárgyalások után az iráni hatóságok házi őrizetbe helyeztek át öt olyan amerikai állampolgárt, akit kémkedés vádjával ítéltek el – írja a BBC.

Sziamak Namazit, Emad Shargit, Morad Tahbazat és egy negyedik, ismeretlen társukat kiengedték a börtönből – közölte az egyik férfi ügyvédje. Egy ötödik amerikait pedig már korábban kiengedtek, jelentette be egy amerikai nemzetbiztonsági tisztviselő. Az érintettek között van befektetési szakértő, üzletember és tudós.

„Természetesen nem nyugszunk, amíg mindannyian haza nem térnek az Egyesült Államokba”

– tette hozzá. Amerikai oldalak arról írnak, hogy a foglyok elengedéséről szóló tárgyalások vélhetően összefüggésben állnak azokkal a tárgyalásokkal, amiknek az a célja, hogy a teheráni kormány hozzáférhessen ahhoz a hatmilliárd dollárhoz, amit az amerikai szankciók részeként Dél-Koreában befagyasztottak. A New York Times szerint az Egyesült Államokban fogva tartott iráni állampolgárok is részei lehetnek a megegyezésnek, de a Fehér Ház egyelőre nem erősítette meg, mit ajánlottak az amerikaiakért cserébe.

Több családtag is arról nyilatkozott, hogy bíznak abban, hogy bebörtönzött családtagjaik hazatérhetnek majd az Egyesült Államokba. Irán az elmúlt években számos kettős állampolgárt vett őrizetbe és börtönzött be, általában nemzetbiztonsági vádakkal. A Reuters a tárgyalásokhoz közel álló forrásokra hivatkozva azt írta, hogy még több hétig is eltarthat, amíg az amerikai állampolgárok elhagyják Iránt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!