Elvesztette a pert a dán művész, aki két üres keretet állított ki, a pénzt pedig elrakta

2023. szeptember 18. – 20:15

Másolás

Vágólapra másolva



Bírósági ítélet kötelez arra egy dán művészt, Jens Haaningot, hogy a neki adott pénzt fizesse vissza a múzeumnak – írta a Guardian. Haaning az aalborgi Kunsten Modern Művészetek Múzeumától kapott megbízást két mű elkészítésére, amelyekben rengeteg bankjegyet használt volna az átlagos jövedelmek reprezentálására. Haaning azonban a pénzt elrakta, és amikor jött a megnyitó, csupán két üres keretet mutatott be a közönségnek 2021. szeptemberben.

Haaning 534 ezer dán koronát, mai értéken 27 millió forintot kapott, a múzeum már két éve is jelezte a nemtetszését, most pedig már bírósági ítélet is született az ügyben.

Haaning úgy érvelt a múzeumnak: ahelyett, hogy egy 14 és egy 11 éves munkáját állította volna ki újra – előbbinél az osztrák éves átlagkeresetnek megfelelő mennyiségű euró volt látható a keretben, utóbbinál pedig a dán éves átlagkeresetnek megfelelő mennyiségű korona –, inkább valami újdonsággal készült, ez lett a két üres képkeret. Mint írta, ez a két mű nemcsak a kiállítás témáját veszi alapul, hanem a korábbi műveket is, és jól reflektál is ezekre.

A művek – Fotó: Kunsten Modern Művészetek Múzeuma, Aalborg
A művek – Fotó: Kunsten Modern Művészetek Múzeuma, Aalborg

A kiállítás amúgy a munka jövőjéről és értékéről, illetve a szerződéses kötelezettségekről szólt, úgyhogy tulajdonképpen igaza is volt Haaningnek, amikor a „Fogd a pénzt és fuss” címen futó alkotásait témába vágónak állította be. A jog azonban másként értékelte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!