Walesben a lakott területeken mostantól csak 32 km/h-val lehet közlekedni

2023. szeptember 17. – 09:31

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 17-től Walesben országszerte bevezetik az új, 20 mérföld/órás (vagyis 32 kilométer/órás) sebességkorlátozást a lakott területeken. Mark Drakeford munkáspárti első miniszter kitart amellett, hogy így kevesebben halnak majd meg az országban.

Penny Mordaunt, az alsóház konzervatív vezetője viszont teljesen őrültnek minősítette az intézkedést, amely szerinte még a Walesi Munkáspárt mércéi szerint is extra butaság – írja a Sky News.

Az első miniszter szerint ugyanakkor az új törvény a biztonságról szól, nem a politikáról.

A legfontosabb pozitívum az, hogy a sebesség csökkentése kevesebb balesetet okoz és kevesebb emberéletet követel.

A walesi kormány azt reméli, hogy az új szabály, amelynek bevezetése 32 millió fontba került, 40 százalékkal kevesebb balesetet fog eredményezni, évente hat-tíz életet menthet meg, és akár kétezer embert is megóv a sérüléstől.

Drakeford szerint a spanyolországi eredmények bizonyítják az előnyöket, ott egy hasonló intézkedés után 20 százalékkal csökkent a városi halálesetek száma, és 34 százalékkal mérséklődött a kerékpáros halálesetek száma.

Az intézkedés megosztja a walesieket is:

  • van, aki lelkesen helyesli;
  • más szerint csak iskolák és játszóterek környékén lenne indokolt;
  • akad, aki szerint ez csak frusztrációt okoz, és a szabályokat betartó „totyogókat” nagy sebességgel előzi meg a többi autós;
  • de olyan vélemény is elhangzott, hogy ez nagy kitolás az ingázókkal és az elvesztegetett időnek gazdasági kiesés is lesz a következménye.

Az intézkedés ellen petíció is indult, amit eddig 70 ezren írtak alá. Az új sebességkorlátozást a rendőrség máris betartatja, de az első miniszter azt hangsúlyozta, hogy eleinte a lakosság tájékoztatásán lesz a hangsúly, nem a büntetésen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!