Tízpontos akciótervet hirdetett meg Ursula von der Leyen az illegális bevándorlás megfékezésére

2023. szeptember 17. – 17:59

Másolás

Vágólapra másolva

Az illegális bevándorlás kihívás Európa számára, ezért európai választ kell rá adni – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Lampedusa szigetén vasárnap, ahol Giorgia Meloni olasz kormányfő meghívására felkereste a helyi menekülttábort.

A hatezer lakosú Lampedusa az európai migráció egyik déli kapuja, az utóbbi hetekben naponta több ezren kötöttek itt ki. Az olasz vöröskereszt menekültközpontjában négyszáz férőhelyen kétezren vannak. A politikusokat a szigetre érkezve a helyi lakosok tüntetése fogadta. Giorgia Meloni azt ígérte a tüntetőknek, hogy kormánya folyamatosan dolgozik a biztonsági és a higiéniai helyzet javításán – írja az MTI.

Az Európai Bizottság elnöke az európai és olasz hatóságok együttműködését ígérte a migráció okozta vészhelyzetben, és azonnali, tízpontos akciótervet hirdetett meg. Ebben az szerepel többek közt, hogy megerősítik Európai Unió Menekültügyi Ügynökség és az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) jelenlétét és támogatását Olaszországban. Fokozni kell továbbá Von der Leyen szerint a határőrizetet a tengeren és a levegőben is. Azt ígérte, felgyorsítják a tunéziai parti őrség és más hatóságok felszereléseinek szállítását és képzését. Határozottabban fellépnek az embercsempészek ellen, és korlátozzák a tengeri közlekedésre alkalmatlan csónakok használatát.

Azt is javasolta, hogy a Lampedusára eljutott embereket – főként a nőket és a kiskorúakat – szállítsák el más uniós tagállamokba az önkéntes szolidaritási mechanizmus keretében. Meloni a látogatást követő sajtótájékoztatón ugyanakkor arról beszélt, hogy a tömeges migráció okozta problémákat soha nem lesznek képesek megoldani, ha szétosztásról beszélnek.

Az egyetlen lehetséges megoldás szerinte az illegális átkelési kísérletek megállítása lenne.

Nem jelent megoldást, ha az egyik ország migrációs terhének enyhítésére más tagállamoknak is problémát okoznak az emberek áthelyezésével. Az olasz kormányfő az Európai Bizottság elnökének látogatását nem a szolidaritás, hanem a felelősség jelének tartja, miután az olasz határok egyúttal európai határok is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!