A NATO főtitkára szerint hosszú háborúra kell készülni Ukrajnában

2023. szeptember 17. – 10:10

Másolás

Vágólapra másolva

„A legtöbb háború hosszabb ideig tart, mint ahogyan azt kezdetben várták. Ezért fel kell készülnünk egy hosszú háborúra Ukrajnában” – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a német Funke médiacsoportnak adott interjúban. Kijev júniusban indított ellentámadást az oroszokkal szemben, amely során kisebb eredményeket ért el: például visszaszorította az addig stabilnak tűnő déli és keleti orosz állásokat.

„Mindannyian gyors békét kívánunk. De ugyanakkor be kell látnunk: ha [Volodimir] Zelenszkij elnök és az ukránok abbahagyják a harcot, az országuk többé nem fog létezni. Ha Putyin elnök és Oroszország leteszi a fegyvert, akkor béke lesz” – fűzte hozzá Stoltenberg.

Ukrajna NATO-csatlakozási törekvéseiről Stoltenberg azt mondta, hogy „nincs kétség afelől, hogy Ukrajna végül a NATO tagja lesz”. A júliusi vilniusi csúcstalálkozón a NATO vezetői megállapodtak abban, hogy Ukrajna csatlakozhat a szövetséghez, ha bizonyos feltételek teljesülnek, és amerikai és német tisztviselők világossá tették azt is, hogy ehhez Kijevnek reformokat kell végrehajtania a demokrácia és a jogállamiság védelme érdekében. (Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!