Három vádlottat életfogytiglanra, hármat húsz évre ítéltek a 2016-os brüsszeli terrortámadások miatt

2023. szeptember 16. – 09:32

Három vádlottat életfogytiglanra, hármat húsz évre ítéltek a 2016-os brüsszeli terrortámadások miatt
A brüsszeli reptér a robbantás után 2016. március 22-én – Fotó: Dirk Waem / Belga Mag via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Három férfit életfogytiglanra, hármat pedig húsz évre ítéltek a 2016-os brüsszeli terrortámadásokkal kapcsolatban, amelyekben 32 ember halt meg, és több mint 300-an megsebesültek, írja az AP. Az Iszlám Állam terrorcsoport belga–francia sejtjének merénylői a brüsszeli reptéren, Zaventemben és egy forgalmas metróállomáson hajtottak végre terrortámadásokat.

A bűnösök között van Salah Abdeslam is, akit a belga bíróság 20 évre ítélt, mert részt vett egy lövöldözésben néhány nappal a 2016. március 22-i merényletek előtt. A rendőrök véletlenül bukkantak rá és egy másik gyanúsítottra, amikor átvizsgáltak egy üresnek hitt lakást, a találkozásban négy rendőr sérült meg. Abdeslam már eleve az életfogytiglani börtönbüntetését tölti a 2015-ös párizsi terrortámadásban játszott szerepe miatt. Ebben 130 ember halt meg és 350-en megsebesültek.

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Abdeslam gyerekkori barátját, a brüsszeli születésű Mohamed Abrinit, aki egyszerűen elsétált a repülőtérről, miután saját bőröndjei nem robbantak fel. Őt azonosították a „kalapos férfiként”, egyike volt annak a három gyanúsítottnak, akiket a repülőtéren rögzítettek a kamerák.

Ügyvédek a tárgyaláson 2023. szeptember 15-én Fotó: John Thys / Pool via Reuters
Ügyvédek a tárgyaláson 2023. szeptember 15-én Fotó: John Thys / Pool via Reuters

Két másik vádlottat szintén életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek, az ötödik vádlott pedig 20 évet kapott. Szintén életfogytiglant kapott a hatodik vádlott, Oussama Atar, akit a párizsi és a brüsszeli merényletek lehetséges szervezőjenek tartanak, ő viszont nem volt ott a bíróságon – a feltételezések szerint már meghalt Szíriában.

Az ügyben összesen tíz vádlott van, a most elítélt hat embert 32 rendbeli terrorista gyilkossággal, 695 ember meggyilkolásának kísérletével és terrorista csoport tevékenységében való részvétellel vádoltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!