Hat férfit találtak bűnösnek a 2016-os brüsszeli terrortámadásban

2023. július 25. – 20:50

Másolás

Vágólapra másolva

Hat férfit találtak bűnösnek gyilkosságban és gyilkossági kísérletben a 2016-os brüsszeli terrortámadásokkal kapcsolatban, amelyekben 32 ember halt meg, és több mint 300-an megsebesültek, írja a The Guardian. A terroristák a metróban és a reptéren robbantottak.

A bűnösök között van az a Salah Abdeslam is, aki már életfogytiglani börtönbüntetését tölti Franciaországban a 2015-ös párizsi terrortámadásban játszott szerepe miatt. Ebben 130 ember halt meg és 350-en megsebesültek. Őt négy nappal a brüsszeli támadás előtt tartóztatták le.

Az ítéletekkel lezárul a belga igazságszolgáltatás legnagyobb perének egyik fejezete, a decemberben kezdődött meghallgatásokon több mint 900 polgári felperes vett részt.

Az Iszlám Állam terrorcsoport belga–francia sejtjének tagjaként tevékenykedő merénylők egy, Brüsszel központja melletti forgalmas metróállomáson és a brüsszeli reptéren, Zaventemben hajtottak végre támadásokat, amelyekben csaknem egy tucat különböző nemzetiségű ember halt meg.

Szintén bíróság előtt áll Mohamed Abrini, Abdeslam gyermekkori barátja, aki egyszerűen elsétált a repülőtérről, miután saját bőröndjei nem robbantak fel. Őt azonosították a „kalapos férfiként”, egyike volt annak a három gyanúsítottnak, akiket a repülőtéren rögzítettek a kamerák.

10 vádlott közül hatot 32 rendbeli terrorista gyilkossággal, 695 ember meggyilkolásának kísérletével és terrorista csoport tevékenységében való részvétellel vádoltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!