Már kevesebben laknak Velencében, mint amennyi turistát fogadhat

2023. szeptember 15. – 18:06

Másolás

Vágólapra másolva

Velence jól ismert történelmi városrészén a történelem során először már kevesebben laknak, mint amennyi turistát képes fogadni egy időben – írta a Guardian. A szállodák és nyaralók jelenleg 49 693 ágyat kínálnak, szemben a sziget 49 304 lakosával.

Velence fő szigete, ami egykor a köztársaság szíve volt, az 1950-es évek eleje óta több mint 120 000 lakost veszített el, elsősorban a felpörgetett tömegturizmus hatása miatt. A látogatók tízezrei lepték el a város keskeny utcáit, hídjait, azok az ott élők, akik nyugalomra vágytak, elköltöztek.

„Külföldinek érezzük magunkat a saját otthonunkban, kisebbségben vagyunk”

– mondta Matteo Secchi a helyi aktivista csoport (Venessia) vezetője, akinek célja a város értékeinek megőrzése. „Időnként meglátsz egy velencei fickót, és messziről köszönsz neki, eközben turisták csoportjai vesznek körül.”

A város lakhatási problémáival foglalkozó közösség, az Ocio áprilisban egy elektronikus táblát helyezett el, mennyi hely van a turistáknak fenntartva, és mennyi az életvitelszerűen ott élők száma. Álmukban sem gondolták volna, hogy néhány hónap alatt, már szeptemberre megfordul az arány, és kisebbségben maradnak a helyiek.

A koronavírus-járvány és az áradások átmenetileg megakasztották a turizmust, de mostanában már ismét volt olyan nap, amikor 40 ezren érkeztek. Három napja arról írtunk, hogy nem tudják halogatni a lépést, és öt eurós belépőjegyet kérnek az oda látogatóktól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!