Egy afgán és egy algériai menedékkérő is pert nyert a magyar állam ellen Strasbourgban

2023. szeptember 14. – 14:58

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar hatóságok önkényesen sértették meg a személyes szabadságát két menekülő férfinak, erről az Emberi Jogok Európai Bírósága döntött csütörtökön, írta közleményében a két férfi képviselő Magyar Helsinki Bizottság.

Egy afgán férfit (M. N.) közel öt, egy algériait (A. A.) majdnem két hónapig tartottak menekültügyi őrizetben, miközben egy nap sem volt indokolt a strasbourgi székhelyű bíróság szerint.

A magyar hatóságok azt feltételezték, hogy nem fognak velük együttműködni, ezért zárták el automatikusan az érintetteket. Az automatikus hosszabbításoknak nem volt jogalapjuk.

A 2015-ben Afganisztánból elmenekülő férfit a tálibok fegyverrel fenyegették, és olyan elmérgesedett földvitába keveredett a családja, amelynél okkal tarthatott attól, hogy vérbosszú áldozata lesz.

Az algériai férfit 2014. június 6. és augusztus 1. között tartották fogva. Amint benyújtotta menedékkérelmét, azonnal elrendelték menekültügyi őrizetét, jóllehet egy baráti magyar család gondoskodott volna szállásáról és megélhetéséről.

„A strasbourgi bíróság mostani és korábbi hasonló ítéletei reményeink szerint a hazai hatóságok és bíróságok joggyakorlatában is pozitív változásokat eredményeznek. Sok-sok éve küzdünk azért, hogy a hazai fórumokon az ítéletekben előírt alapjogi minimum követelményeket zsinórmértékül használják. Emellett, külön tisztelet illeti mindkét ügyfelünket, akik a mai ítéletekre közel 9 és 7 éve kitartóan vártak” – értékelte az ítéletet Pohárnok Barbara, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, aki a panaszosokat képviselte a strasbourgi eljárásban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!