Kijöhetett a börtönből Emma Coronel, a Köpcös néven ismertté vált drogbáró felesége

2023. szeptember 14. – 06:14

Kijöhetett a börtönből Emma Coronel, a Köpcös néven ismertté vált drogbáró felesége
Emma Coronel Aispuro, a Köpcös néven ismertté vált drogbáró felesége még 2019-ben – Fotó: Brendan McDermid / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Próbaidőre szabadlábra helyezték Emma Coronelt, a Köpcös néven ismert és bebörtönzött mexikói drogbáró, Joaquin Guzmán feleségét az Egyesült Államokban, miután letöltötte börtönbüntetése valamivel több mint felét, írja az MTI.

Az amerikai büntetés-végrehajtási hatóság szerdán közölte, hogy a 34 éves nőt ugyan elengedték a Los Angeles közelében található Long Beach-i fegyintézetből, de még négy évig próbaidő hatálya alatt áll.

A mexikói–amerikai állampolgárságú Coronelt 2021 novemberében három év börtönre ítélték, amiért 2011-től 2017-ig segítette a mexikói Sinaloa drogkartell működését. A börtönbüntetésen felül egy washingtoni szövetségi bíróság négy év próbaidőt állapított meg, és csaknem másfél millió dollár pénzbüntetéssel sújtotta.

A volt amerikai szépségkirálynő még tinédzserként ment feleségül Guzmánhoz, aki a Sinaloa kartellnek, Mexikó sokáig legnagyobb és legerőszakosabb kábítószer-kereskedő hálózatának volt a vezetője. Coronel az amerikai ügyészséggel kötött vádalku keretében elismerte, hogy 2014-et követően futárként működött közre a mexikói Altiplano fegyházban raboskodó férje és a Sinaloa kartell között.

Guzmán ezt a kommunikációs csatornát felhasználva készítette elő 2015-ös szökését egy, a cellája zuhanyozófülkéje alatt ásott alagúton keresztül. 2016-ban tartóztatták le ismét Mexikóban, és rövid időn belül kiadták őt az Egyesült Államoknak, ahol kábítószer-kereskedelem, emberrablás, gyilkosság és más vádak miatt 2019-ben életfogytiglani börtönre ítélték.

Mexikóban hosszú évek óta brutális drogháború zajlik. Több mint százezer embert tartanak nyilván eltűntként. Az eltűntként bejelentett személyek háromnegyede férfi, és egyötödük 18 év alatti volt eltűnésük idején. Közülük sokan a szervezett bűnözés áldozatai, az elkövetők viszont ritkán kerülnek az igazságszolgáltatás elé. Nemrég negyvenöt zsáknyi emberi maradványra bukkant a mexikói rendőrség egy szakadékban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!