Első ízben fertőzték meg orosz újságíró Iphone-ját Pegasus kémszoftverrel

2023. szeptember 13. – 16:56

Másolás

Vágólapra másolva

Először találtak Pegasus-kémszoftvert egy ismert orosz újságíró telefonján – írja a Washinton Post.

Úgy tűnik, hogy a kémprogramot akkor telepítették, amikor a telefon tulajdonosa, Galina Timcsenko, a Meduza hírügynökség tulajdonosa februárban Németországban találkozott egy másik orosz újságíróval.

Timcsenko elmondta, hogy korábban már hozzászokott ahhoz, hogy Oroszország utcáin zaklatják a „propagandisták”, ezért is költöztette át 2014-ben a Meduzát Rigába, Lettország fővárosába. Arra azonban soha nem számított, hogy a kémprogramok célpontja lesz – mondta az újságíró. Épp egy hónappal Timcsenko németországi találkozója előtt Moszkva „nemkívánatos szervezetnek” minősítette a Meduzát, ami így tulajdonképpen törvényen kívüli státuszt kapott.

Az Apple júniusban értesítette a hírügynökséget az esetleges feltörésről, és nincs egy hete, hogy a vállalat bejelentette: kijavítottak egy olyan biztonsági rést, amin keresztül Pegasus kémprogramot telepíthettek iPhone-okra

Pegasust gyártó izraeli NSO Group régóta állítja, hogy a technológiát csak kormányoknak adják el, így lehetséges, hogy Timcsenko telefonjának megfertőzése mögött is a Putyin-adminisztráció állhat. De a kutatók Timcsenko telefonjának elemzése után nem tudták megállapítani, pontosan ki állhatott a fertőzés hátterében. A vezető gyanúsítottak közé tartozik Oroszország és számos szomszédja, szövetségese, köztük Észtország, Lettország, Azerbajdzsán, Kazahsztán és Üzbegisztán.

2021. július 18-án jelent meg a Direkt36 cikke a Telexen, ami több külföldi sajtóorgánummal összefogva leplezte le a kémszoftvert és használatát. A Pegasus kémprogrammal úgy is meg lehet fertőzni telefonokat, hogy a telefon tulajdonosa rákattintott volna egy hivatkozásra vagy bármi támadási felületet adna a készülékén. A telepítés után a Pegasus mindenhez hozzáférhet, beleértve a telefon névjegyzékét, valamint a belső mikrofont és kamerát is. Ezzel a technológiával világszerte közel 200 újságírót figyeltek meg. A Pegasus-botrányt videóban is összefoglaltuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!