Több mint 5300 áldozata is lehet a líbiai áradásoknak

2023. szeptember 13. – 14:33

Másolás

Vágólapra másolva

Csak Derna városában már több mint 5300 halálos áldozata van a líbiai árvizeknek – írja a BBC.

A napokig tomboló Daniel vihar miatt két gát is átszakadt Dernában. Az utcákat sár, törmelék és felborult autók borítják, a telefonvonalak egy része nem működik, az utak és hidak járhatatlanok.

A nemzetközileg elismert tripoli kormány szerint legalább 2300 ember halt meg, de a várost felügyelő keleti adminisztráció szerint több mint 5300 holttestet találtak Dernában. A kórházakba nagyon sok sérült érkezett, az orvosok szerint pedig félő, hogy a víz által terjesztett betegségek is elszaporodhatnak.

Ezreket tartanak számon eltűntként, és a keleti adminisztráció egyik minisztere szerint a tenger folyamatosan újabb holttesteket dob ki. Az árvíz sújtotta területeken legalább 34 000 embernek kellett elhagynia lakóhelyét.

Szeptember 11-i utcakép a líbiai Dernából – Fotó: – / AFP or licensors
Szeptember 11-i utcakép a líbiai Dernából – Fotó: – / AFP or licensors

A katasztrófa után érkezett némi segély az országba, de az egymással szemben álló két kormányzat miatt ezek elosztása bonyolult feladat. A tripoli adminisztráció miniszterelnöke azt mondta, hogy csak a „szükséges segélyt” fogadják el.

A BBC-nek megszólaló helyiek szerint a katasztrófa jórészt emberi mulasztások következménye. Derna városát évtizedekig elhanyagolták, mert nem hódoltak be Moammer Kadhafinak. A város melletti átszakadt gátak is nagyon rossz állapotban voltak, de egyelőre nem világos, hogy a karbantartás hiánya miatt szakadtak csak át, vagy annyi eső esett, amennyit egyébként sem bírtak volna el.

Derna városát a múlt hétvégén érte el a Daniel névre keresztelt vihar. A még hétfőn is tomboló vihar miatt a hatóságok vészhelyzetet jelentettek be, az iskolák és a boltok bezártak, kijárási tilalom lépett életbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!