Mezőn landolt egy meghibásodott orosz utasszállító

2023. szeptember 12. – 23:29

Másolás

Vágólapra másolva

Hidraulikai probléma miatt egy novoszibirszki mezőn hajtott végre kényszerleszállást az orosz Ural Airlines egyik Airbus A320-as repülőgépe kedden a kora reggeli órákban. A fedélzeten tartózkodó 170 ember közül senki sem sérült meg súlyosan – írta a BBC.

Az RA-73805 lajstromjelű repülő Szocsiból tartott Omszkba. A gép egyik, a fékszárnyak és az áramlásrontó lapok működtetésére használt hidraulikarendszere hibát jelzett a célreptér megközelítése során, emiatt a pilóták a leszállás megszakítása és a Novoszibirszkbe történő kitérő mellett döntöttek. Azért akartak az Omszktól mintegy 600 kilométerre fekvő város repterén leszállni, mert ott hosszabb futópálya állt volna a rendelkezésükre. A gép végül Novoszibirszktől 180 kilométerre, egy mezőn hajtott végre kényszerleszállást, Kamenka település közelében – írta az Airportal.hu.

Az Ural Airlines gépe 2023. szeptember 12-én – Fotó: Vladimir Nikolayev / AFP
Az Ural Airlines gépe 2023. szeptember 12-én – Fotó: Vladimir Nikolayev / AFP

Az incidens után az Ural Airlines tagadta, hogy az Oroszországgal szembeni szankcióknak bármi köze lenne a gép meghibásodásához, vagy hogy a szankciók miatt ne tudnák megfelelően karbantartani a flottájukat. A légitársaság határozatlan időre felfüggesztette a gép személyzetét. Az orosz légügyi hatóság, a Roszaviacija bejelentette, hogy vizsgálják a baleset körülményeit.

A Reuters augusztusban arról számolt be, hogy az Ural Airlinesnak és más orosz légitársaságoknak többször sikerült kijátszaniuk a nyugati szankciókat, kínai és emírségbeli közvetítőcégek segítségével sikerült Airbus és Boeing pótalkatrészeket beszerezniük. Elemzésük szerint tavaly májustól idén június végéig összesen 1,2 milliárd dollár értékben áramlottak repülőgép-alkatrészek az orosz légitársaságokhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!