Bécsben 140 ezres bírság jár a hebehurgya sínre parkolásért, Budapesten 10-30 ezer

2023. szeptember 11. – 16:52

Bécsben 140 ezres bírság jár a hebehurgya sínre parkolásért, Budapesten 10-30 ezer
A 42-es villamos útját gyakran állják el figyelmetlenül leállított autók – Fotó: Christian Fürthne

Másolás

Vágólapra másolva

Megunta a bécsi önkormányzat, hogy figyelmetlenül parkoló autók akadályozzák a buszok vagy villamosok haladását, és az eddigi 128 euróról 365 euróra emelték a bírságot az ilyen esetekben, áll a város képviseleti irodájának közleményében.

Az osztrák fővárosban tavaly 1535 alkalommal akadályozták a villamosok továbbhaladását a figyelmetlenül parkoló autósok, míg a buszok beállását a megállóba 787 alkalommal hiúsították meg a szabálytalanul leállított autók. A város vezetése már hosszabb ideje igyekszik különböző kampányokkal nagyobb körültekintésre bírni az autósokat, és folyamatosan építi át az érintett megállók, szakaszok környezetét.

Szeptember 15-től pedig a korábbi 128 euróról 365 euróra emelik a büntetését azoknak, akik a figyelmetlenül leállított autójukkal akadályozzák a közösségi közlekedést. Ráadásul emellé jön még az elvontatás illetve a tűzoltóság költsége.

A bírság összegének jelentős emelésével nem az a cél, hogy jól megbüntessék az autósokat, hanem hogy a buszok, villamosok zavartalanul közlekedhessenek – magyarázta Ulli Sima közlekedésért felelős városi tanácsnok a lépés hátterét. Egy alacsonypadlós villamoson körülbelül kétszáz utasnak van hely, vagyis egy szabálytalanul leállított autó ennyi embert tart fel és kényszerít átszállásra.

Budapest hasonló problémával küzd: évente több mint 2000 olyan esetet regisztrálnak, amikor egy szabálytalanul parkoló autó akadályozza a BKK járatainak haladását. Az esetek mintegy fele a belvárosi trolibuszvonalakon történik, ahol a szűk utcák és az áramellátáshoz való kötöttség miatt sokkal nehezebb kikerülni egy-egy rossz helyen parkoló autót.

Bár az esetek száma hasonló, a magyar fővárosban olcsón megússzák a figyelmetlenül parkoló autósok a büntetést: az illetékes hatóságok elszállíthatják a gépkocsit, a tulajdonos pedig – a vonatkozó kormányrendelet értelmében – 10 ezertől 30 ezer forintig terjedő pénzbírságra számíthat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!