Már több mint 1300 áldozata van a marokkói földrengésnek

2023. szeptember 9. – 06:44

Már több mint 1300 áldozata van a marokkói földrengésnek
Törmelék alá temetődött autó Marrákesben a 2023. szeptember 8-i, marokkói földrengés után – Fotó: Al Oula TV / Handout / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas, 6,8-as erősségű földrengés volt a marokkói Magas-Atlasz-hegységben péntek késő éjjel, a rengés többek között a Marrákesben is hatalmas pusztítást okozott, több városban is összedőltek az épületek, a hatóságok szombat esti közlése szerint pedig legalább 1305 ember meghalt, emellett legalább 1832 sérültről tudnak, közülük 1220 ember állapota válságos. A marokkói média szerint ez a legerősebb földrengés, amely eddig a királyságot sújtotta.

Marrákesben, az epicentrumhoz legközelebb eső nagyvárosban az UNESCO világörökségi helyszínnek számító óvárosban néhány épület összedőlt, és egy mecset minaretje is megrongálódott. A marokkói belügyminisztérium szombaton kora reggel közölte a péntek 23.11-kor bekövetkezett földrengés után, hogy legalább 296 ember halt meg a rengés központjához közeli tartományokban. Emellett 153 sérültet szállítottak kórházakba kezelésre. A minisztérium azt írta, hogy a legtöbb kár a városokon és községeken kívül keletkezett. Egy helyi tisztviselő szerint a legtöbb haláleset a nehezen megközelíthető hegyvidéki területeken történt.

Az USA földtani intézete felülvizsgálta a rengés besorolását, és már úgy látják, hogy nagy az esélye, hogy sok áldozattal kell számolni. Egész pontosan 34 százalék esélyt adnak annak, hogy az áldozatok száma 100-1000 között lesz. Emellett komoly károkra számítanak, amik nagy területekre terjednek ki.

Törmelékkupac egy marrákesi utcán szeptember 9-én – Fotó: Al Maghribi Al Youm / Reuters
Törmelékkupac egy marrákesi utcán szeptember 9-én – Fotó: Al Maghribi Al Youm / Reuters

A The Guardian cikke szerint egy túlélő arról beszélt, hogy jó 20 másodpercig rengett a föld. A marokkói geofizikai központ szerint 7,2-es földrengés volt, az amerikai földtani intézet viszont 6,8-as erősséggel regisztrálta a rengést, ami viszonylag sekély, 18,5 km-es mélységben történt a Marrákestől 70 kilométerre délkeletre található Ighil közelében. A rabati székhelyű geológiai központ viszont arról számolt be, hogy a rengés a Richter-skála szerinti 7-es erősségű volt, és az epicentruma az ország középső részén fekvő Al-Hauz tartományban volt, a turistaváros Marrákestől délnyugatra.

Sokan az utcára menekültek, és az éjszakát is ott töltötték – Fotó: Fadel Senna / AFP
Sokan az utcára menekültek, és az éjszakát is ott töltötték – Fotó: Fadel Senna / AFP

Marrákes mellett a fővárosban, Rabatban, Casablancában, valamint Agadirban is érezték a rengést, ami pánikot keltett a lakosság körében. A közösségi oldalakon közzétett képek szerint sokan az utcára menekültek ezekben a városokban, attól tartva, hogy házaik összedőlnek, írja az MTI.

Paczolay Máté külügyi szóvivő az MTI-nek azt mondta, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje az éjszakai földrengésnek. A nagykövetség folyamatosan veszi fel a kapcsolatot a Marokkóban élő vagy utazás céljából az országban tartózkodó magyar állampolgárokkal.

„Valamennyien jól vannak, már biztonságos helyen tartózkodnak”

– mondta. Hozzátette, hogy továbbra is szoros kapcsolatban maradnak a marokkói külügyminisztériummal és a mentésben résztvevő hatóságokkal.

Tizenkilenc éve, 2004. február 24-én a Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű földrengés rázta meg a Rabattól 400 kilométerre északkeletre fekvő Al Hoceima tartományt, amely 628 ember halálát és jelentős anyagi károkat okozott. 1960. február 29-én pedig az ország nyugati partvidékén található Agadirban pusztított a földrengés, amely több mint 12 ezer ember – a város lakosságának egyharmada – halálát okozta.

Egy nő eltakarja a szemét, mikor meglátja a földrengésben megsérült házát –Fotó: Fadel Senna / AFP
Egy nő eltakarja a szemét, mikor meglátja a földrengésben megsérült házát –Fotó: Fadel Senna / AFP

Novák Katalin köztársasági elnök a Twitteren fejezte ki részvétét, és így tett Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök is. Narendra Modi indiai miniszterelnök a G20-as találkozót megnyitó beszédét azzal kezdte, hogy részvétét fejezte ki, és felajánlotta, hogy segítenek, amiben tudnak. Így tett a magyar és francia államfő is.

„Azon dolgozunk, hogy a Marokkóban tartózkodó amerikai állampolgárok biztonságban legyenek, és készen állunk minden szükséges segítséget megadni a marokkói népnek. Az Egyesült Államok Marokkó mellett áll ebben a nehéz pillanatban” – közölte Joe Biden.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!