Lengyel vizsgálat: A Pegasus kémszoftver használata miatt tisztességtelenek voltak a 2019-es választások

2023. szeptember 8. – 08:17

Másolás

Vágólapra másolva

A lengyel szenátus nyilvánosságra hozta a Pegasus kémprogram vizsgálatának eredményeit, eszerint a szoftvert használók „súlyosan megsértették az alkotmányos normákat”, amikor 2019-ben politikai célokra használták fel a programot, és emiatt az akkori választások tisztességtelenek voltak, írja a Record. A vizsgálóbizottság jelentése szerint már a Pegasus beszerzése is illegális volt, és azt is kilátásba helyezték, hogy felelősségre vonhatják a kémszoftvert használó jelenlegi és volt lengyel minisztereket.

A Pegasus egy kiberfegyver, vagyis olyan eszköz, amellyel befolyásolni lehet mások viselkedését – mondta a Pegasus Felügyelőbizottság elnöke, Marcin Bosacki.

A lengyel kormánypárt a jelentések szerint korábban elismerte a Pegasus megvásárlását, de tagadta, hogy ellenzéki politikusok ellen használták volna a 2019-es választási ciklusban.

2021. július 18-án jelent meg „Lelepleződött egy durva izraeli kémfegyver, az Orbán-kormány kritikusait és magyar újságírókat is célba vettek vele” címmel a Direkt36 cikke a Telexen, és ezzel párhuzamosan a Pegasus nevű izraeli kémszoftverről szóló tényfeltáró anyagok kerültek címlapra az amerikai Washington Posttól a francia Le Monde-on át a brit Guardianig.

A leleplezés egy több mint 50 ezer telefonszámot tartalmazó, kiszivárgott célpontlistán alapult. Ezeket a számokat célozták meg az izraeli NSO Group kliensei – külföldi államok különféle szervei – a kémszoftverrel, mely képes a mobilkészülékeket távolról feltörve azok minden adatához hozzáférni, valamint a kamerát és mikrofont titokban bekapcsolni. Ezzel a technológiával világszerte közel 200 újságírót figyeltek meg Mexikótól Magyarországon át Indiáig, a történteket a Telex videóban foglalta össze:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!