Franciaországban is havi vasútbérletet vezetnének be

2023. szeptember 8. – 10:19

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaország is kedvezményes vonatbérletet vezetne be jövő nyárra, írja a Guardian. A tervek szerint, amelyeket Clément Beaune közlekedési miniszter csütörtökön részletezett, nagyjából havi 49 euróért (körülbelül 19 ezer forintért) egy hónapig korlátlanul lehetne utazni intercityvel és a regionális expresszvonatokon.

„Az ötlet kicsit olyan, mint amit Németországban és más európai országokban is csináltak: mindenkinek nyitott”, és „lehetővé teszi a korlátlan utazást”, hogy az emberek inkább a vonatokat használják

mondta a France 2 csatornán.

Clément Beaune szerint „ha lehet”, a bérlet a városi buszokra, metrókra és villamosokra is érvényes lenne. Egyeztetnek a helyi hatóságokkal, mert nagyrészt ők fizetik a közlekedés költségeit, így részben az egyeztetésektől is függ a bérlet végső ára.

Náluk nem aratott osztatlan sikert az ötlet. Franck Dhersin, az északi Hauts-de-France régió közlekedésért is felelős alelnöke például elismerte, hogy Emmanuel Macron francia elnöknek „gyakran vannak jó ötletei”, de ha ő találta ki, akkor ő is fizessen érte.

„Beszélni fogunk a régiókkal, több hónapnyi munka van előttünk” – mondta csütörtökön Clément Beaune, de biztosított mindenkit, hogy „az állam a zsebébe fog nyúlni”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!