Több mint 900 kiskutyát adhatott el feketén, többet betegen egy balonyi kutyakereskedő

2023. szeptember 7. – 17:37

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint kilencszáz kutyát adhatott el feketén az a balonyi kutyakereskedő, akinél adócsalás miatt tartottak házkutatást, írja a Parameter.sk. A szlovákiai rendőrök két helyszínre vonultak ki szerdán a dunaszerdahelyi járásbeli településen.

A környezetvédelmi rendőrség „adó- és biztosítási díjak csökkentésének folytatólagos büntette, illetve állatgondozás elhanyagolása és állatok fertőző betegségeinek terjesztésének” gyanújával eljárást indított egy 51 éves balonyi férfi ellen. Ha a férfit bűnösnek találják, 7-től 12 évig terjedő börtönre számíthat.

A gyanúsított egy olyan balonyi székhelyű kft. működtetője, amely kiskutyákat exportált külföldre, elsősorban Belgiumba, Ausztriába, Svájcba és Németországba. A rendőrség szerint több mint 900 kiskutya eladása nem szerepelt a cég bevételeinek jegyzékében 2016 és 2020 között, miközben fiktív kiadásokat feltüntettek. Ezzel az érintett időszakban legalább 151 ezer euróval (kb. 58,5 millió forinttal) kevesebb adót fizethettek be.

A férfi 2019-től több mint ezer kiskutyát szállított Ausztriába, több mint 820-at Svájcba, négyet pedig Németországba. A kiskutyák közül többet az állatorvosi ellátásról szóló törvényt megszegve úgy vittek külföldre, hogy még nem érték el azt a kort, amikor lehetséges a fertőző betegségek elleni hatékony védőoltás. Ezért legalább kilenc kiskutya az állatok között gyorsan terjedő és az emberre is veszélyes parazitabetegségben szenvedett, legalább nyolc fertőződött meg parvovírussal, emiatt pedig hat súlyosan megbetegedett, egy pedig el is pusztult.

A Telex tavaly nyáron Magyarország, a kutyagyártó nagyhatalom címen készített dokumentumfilmet, amelyben alaposan körüljártuk, mi áll a kutyatenyésztés és kutyaszaporítás környékbeli felvirágzása mögött, és bemutattuk, hogyan épült fel Magyarországon a kutyakereskedelem mostani rendszere.

Ebben szerepelt a kutyaszaporítással szintén foglalkozó balonyi cég is, rejtett kamerával néztük meg, miket mondanak egy laikus érdeklődőnek. Beszéltünk telefonon a tulajdonossal is, aki akkor azt állította, állatvédők és a konkurencia akarja besározni őket. A beteg kutyákról szóló kérdésre azt mondta, hogy a nyugati országokban azonnal elviszik állatorvoshoz a kutyákat, mert nem jó nekik a kelet-európai injekció. „A kutyát mindenféle injekcióval beoltják, legyengítik az immunrendszerét, és megbetegszik.”

Az érintett részt a videóból itt lehet megnézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!