A születésnapi vendégei lepisiltek egy rendőrségi kisbuszt, de az a kérdés, mit csinált a belga miniszter

2023. szeptember 7. – 23:08

A születésnapi vendégei lepisiltek egy rendőrségi kisbuszt, de az a kérdés, mit csinált a belga miniszter
Forrás: LeHuffPost videó

Másolás

Vágólapra másolva

A parlament igazságügyi bizottsága előtt magyarázkodott és kért bocsánatot Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi miniszter, miután augusztus közepén a születésnapi bulijának több vendége lepisilt egy üres rendőrségi kisbuszt, amiről videó is készült.

A helyi sajtóban Pipigate néven elhíresült botrány azután lett még kínosabb a miniszternek, hogy előkerült egy másik videó is, amelyen úgy tűnt, hogy Van Quickenborne maga is kifigurázza a történteket.

A miniszter augusztus 14-én ünnepelte az 50. születésnapját. Térfigyelő kamerák felvételei alapján késő este három vendég kijött a házból, aztán ketten a közelben parkoló rendőrségi kisbuszt megcélozva könnyítettek magukon, miközben a harmadik férfi őket fotózta, írja a Politico.

Az ügy nyilvánosságra kerülése után Van Quickenborne közleményben ítélte el a történteket. Ezzel együtt azt állította, hogy nem volt jelen az esetnél, és egészen addig nem is volt tisztában azzal, mi történt a házánál, amíg az meg nem jelent a sajtóban.

A VRT tévé azonban hétfőn lehozott egy felvételt, amelyen szerintük az látható, ahogy a buli éjszakáján a miniszter is előjön a házból egy másik vendég társaságában, majd a mobilját nézegetve, a járda szélén „eljátssza, mintha pisilne”.

Van Quickenborne tagadta, hogy ez történt volna: előállt egy saját videóval, és azzal védekezett, hogy valójában csak léggitározott ott hajnalban, órákkal a kisbuszt lepisilők távozása után. A csütörtöki bizottsági meghallgatáson azt mondta, hogy a telefonját csak azért vette elő, hogy szelfizzen egyet az ismerőssel.

A meghallgatáson a BBC szerint hangsúlyozta, hogy tisztában van vele, milyen súlyos ügyről van szó, szégyelli magát, amiért a vendégei lepisilték a rendőrségi kisbuszt, különösen annak fényében, hogy az miért parkolt a házánál. Van Quickenborne és családja ugyanis azért áll rendőri védelem alatt, mert egy csoport tavaly el akarta rabolni a minisztert.

Ellenzéki politikusok elítélték a miniszter feltételezett viselkedését, és megkérdőjelezték az ő verzióját a történtekről. Az NSPV rendőrszakszervezet korábban közleményt adott ki, amelyben méltatlannak nevezték Van Quickenborne-t arra, hogy igazságügyi miniszter maradjon.

Az ügyben egyébként megszólalt már Alexander de Croo miniszterelnök is, aki szintén ott volt vendégként a bulin, de azt mondta, semmit sem látott a botrányos esetből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!