Kétmillióan követték a vlogger anyát, akit most azzal vádolnak, hogy éheztette és bántalmazta gyerekeit

Legfontosabb

2023. szeptember 6. – 23:38

Kétmillióan követték a vlogger anyát, akit most azzal vádolnak, hogy éheztette és bántalmazta gyerekeit
Ruby Franke – Forrás: 8passengers / YouTube

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt években egyre gyakrabban firtatják azoknak a szülőknek a felelősségét, akik állandóan kiposztolják a gyerekeiket a közösségi médiában. Az ember nagyon könnyen szerezhet lájkokat, népszerűséget vagy akár hírnevet a gyerekén keresztül, miközben a kiskorú, akit erre a célra használ fel a szülője, nem nagyon tud tenni ez ellen. Gyakran kritizálják emiatt az úgynevezett „mami vloggereket” vagy a családi vloggereket is. Olyan viszont ritkán fordul elő, ami nemrég Utah államban történt, ahol

egy ilyen, kétmillió feliratkozóval rendelkező vlogger anyuka kisfia csont és bőr volt, amikor átszökött a szomszédhoz segítséget kérni.

A rendőrség az előző héten őrizetbe is vette Ruby Franke-et, aki a gyanú szerint éheztette, kikötözte és rendszeresen bántalmazta gyerekeit. Az interneten már régóta keringtek olyan videók, amelyeken a nő megkérdőjelezhetően bánik a gyerekeivel, de ezek még nem voltak annyira riasztóak a nyilvánosság számára. Franke hat gyereke közül az egyik viszont már jó ideje hangoztatja, hogy a nő nem az a gondos anyuka, akinek az interneten mutatja magát.

Nyolcadik utas: a bántalmazó

Ruby Franke és férje, Kevin Franke „8 passengers” azaz „Nyolc utazó” néven indította el YouTube-csatornáját 2015-ben. A csatorna a házaspárról és hat gyerekükről szólt, ők Shari, Chad, Abby, Julie, Russell és Eve. A Nyolc utas az évek alatt közel 2,3 millió feliratkozót szedett össze, ami már egy elég szép számnak számít a YouTube-on, és jókora bevételt biztosított a párnak. A videók fő témája a gyerekek nevelése és fegyelmezése volt. A szülők, akik a mormon Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának tagjai, a gyermekeik otthoni tanításának menetét is megosztották az internettel.

Az évek során Franke több olyan videót is feltett az internetre, amelyeken a gyerekei olyan élethelyzetben vannak, ami talán nem tartozott volna senkire. Az anya olyan pillanatokat is megosztott a kétmillió feliratkozójával, mint amikor a férje a családi reggeli során felolvassa a tinédzser fia, Chad telefonján talált sms-eket, amelyeket egy lánnyal váltott. Talán nem meglepő, hogy a fiatal ezek után így nyilatkozott az anyjának:

„Nincsenek barátaim. Azt mondtam nekik, hogy inkább nem lógok velük, mert annyira gázos dolgokat mondtál. (…) Nagy szívás ez, de már nem érzem magam biztonságban, nem érzem, hogy elfogadnának egy baráti körben.”

„Nagyon érzékeny, hogy ezt megosztod kamera előtt” – válaszolta erre Ruby Franke. A nő az élete bármely pillanatában gond nélkül előhúzta a kameráját: akár közvetlenül egy autóbaleset után is, vagy például amikor az egyik kisfia gyomorrontás miatt percekig hányt egy parkolóban.

A nőt nemcsak amiatt kritizálták, mert a gyerekei életének szinte bármelyik pillanatát megosztotta az interneten, hanem mert a videókban gyakran kritizálta őket. Az egyikben például közölte a nagyjából 12 éves lányával, hogy le kéne borotválnia a hónalját. Az azonban már végképp kiverte a biztosítékot, amikor az egyik videóban a családtagok nevetgélve arról beszéltek, hogy

Chad hónapokig egy babzsákon aludt, mivel a szülei büntetésként elvették tőle a hálószobáját és az ágyát.

Miután ez kiderült, több százan petícióban követelték, hogy a családvédelmi szolgálat vizsgálja meg Frankéékat, mert ez már tényleg kifejezetten abuzív szülői magatartásnak tűnik. Ruby Franke azt állította, hogy az egészet csak kiragadták és félreértelmezték. A gyermekvédelem megjelent Franke-éknál, de az ügyet végül lezárták.

2022 körül viszont olyannyira ellepték az internetet a család kritikusai és a Franke-en gúnyolódó mémek, hogy a szülők abbahagyták a videózást, majd letörölték a Nyolc utazó-csatornát a YouTube-ról. Ruby Franke később egy podcastban sírva beszélt arról, hogy bár milliókat keresett a videókkal, az állandó kritikák ártottak a gyerekeinek, ezért hagyta abba az egészet.

Csont és bőr gyerek szökött át a szomszédokhoz

A YouTube-on megosztott számos videók alapján gyanús volt, hogy Ruby Franke és férje messze vannak az egészséges szülői hozzáállástól. Arra azonban senki nem számított, ami később kiderült róluk.

Augusztus 30-án egy kisfiú jelent meg a Franke-ék közelében az egyik ház előtt, hogy ételt és vizet kérjen a szomszédoktól.

Russell le volt fogyva, nyílt sebek látszottak rajta, a lábán és csuklóin pedig ragasztószalag volt.

A kisfiú a rendőrség szerint kimászott a házuk egyik ablakából, és így szökött át a szomszédokhoz. A kiérkező rendőrök a Franke-házban megtalálták a 10 éves Eve-et is, aki szintén nagyon sovány volt. A két gyereket kórházba kellett szállítani „a kötéllel való megkötözésből eredő vágások és az alultápláltság miatt”.

Így nézett ki a család a nő Instagram-oldalán – Fotó: abbyfranke8passengers / Instagram
Így nézett ki a család a nő Instagram-oldalán – Fotó: abbyfranke8passengers / Instagram

Ruby és Kevin Franke büntetésből nem adtak enni a gyerekeknek – állították a család szomszédai az NBC-nek. Erről maga Ruby Franke is nyíltan beszélt: egy alkalommal arról számolt be, hogy ha a kisiskolás gyereke nem visz magával ebédet, akkor nem is fog enni. Amikor a gyerek tanítónője megkérte az anyát, hogy vigyen ebédet a gyerekének,

Franke kijelentette, hogy nem fog ennivalót vinni a 6-7 éves Eve-nek, és reméli is, hogy senki nem ad neki, mert szerinte a kislány majd így megtanulja a felelősségét.

Kevin Franke állítólag egy ideig nem élt a házban, mivel a felesége kitette onnan, bár a pár hivatalosan nem vált el. Miután azonban férje elment, Ruby Franke állítólag több ízben is napokra egyedül hagyta a gyerekeit az otthonukban. A szomszédok szerint Eve ilyenkor a környéken kóborolt, néha pedig átment a szomszédokhoz iskolaidőben, hogy megkérdezze, játszhat-e a többi gyerekkel. „Olyan volt, mint egy elveszett gyerek” – mesélte egy szomszéd nő.

Egyikük az NBC-nek azt mondta, hogy ő és más környékbeliek is már legalább egy éve próbálták rávenni a Utah állambeli Gyermek- és Családsegítő Szolgálat (CPS) részlegét, hogy lépjenek közbe. Azt viszont ők sem gondolták, hogy ennyire súlyos a helyzet. „Nagyon dühös vagyok, mert felszólaltam miattuk. Mások is felemelték a hangjukat, és semmi sem történt” – mondta a nő. Ő 2022 szeptembere körül hívta fel először a CPS-t, de hangpostára rakták. A bejelentése után a hatóságok kiszálltak a házhoz, de senki sem nyitott ajtót a rendőröknek, így a dologból nem lett semmi.

Szektaszerű coach is benne volt a dologban

Az ügyben nemcsak Ruby Franke-et, hanem egy Jodi Hildebrandt nevű nőt is őrizetbe vett a rendőrség. Ő és Franke üzlettársak és barátnők, együtt vitték a ConneXions nevű életvezetési tanácsadó szolgálatot. A szomszédok szerint Franke azután kezdett egyre több időt távol tölteni springville-i otthonától, hogy bekapcsolódott Hildebrandt bizniszébe. Hildebrandt korábban terapeutaként működött, de egyszer már másfél évre felfüggesztették az engedélyét, miután a nyilvánosság előtt beszélt egy pácienséről. A gyermeknevelési tanácsadást kínáló ConneXionst egyébként szintén sokat kritizálták, sőt, Shari Franke, a legidősebb gyerek egyenesen szélsőségesnek írta le a szervezetet.

Jodi Hildebrandt és Ruby Franke – Forrás: Connexions / YouTube
Jodi Hildebrandt és Ruby Franke – Forrás: Connexions / YouTube

Shari egyébként egy ideje nem tartotta a kapcsolatot a családjával sem, de most ő az egyetlen a három, már nagykorú gyerek közül, aki nyilatkozott. „Én és a családom annyira örülünk, hogy igazságot szolgáltattak. Évek óta próbáljuk elmondani a rendőrségnek és a CPS-nek ezt az egészet, és annyira örülünk, hogy végre úgy döntöttek, lépnek” – írta az Instagramon. Hozzátette, hogy „a gyerekek biztonságban vannak, de hosszú út áll előttünk”.

Ruby Franke három nővére, akik szintén mormon vallású családi influenszerek, közös Instagram-posztot osztottak meg, amelyben azt írták, a letartóztatásának „meg kellett történnie”. „Az elmúlt 3 évben a gyermekei érdekében hallgattunk a testvérünk, Ruby Franke ügyéről. A nyilvánosság mögött mindent megtettünk azért, hogy a gyerekek biztonságban legyenek” – állt a posztban.

Franke és Hildebrandt ellen pénteken emeltek vádat, és mindketten két rendbeli súlyos gyermekbántalmazás vádjával néznek szembe – közölte a Washington megyei seriffhivatal. A vádpontok: fizikai bántalmazás, alultáplálás és súlyos érzelmi bántalmazás. Egyelőre nem világos, hogy kettejük közül melyikőjük a közvetlen felelős a gyerekek bántalmazásáért, de minden egyes vádpontért akár 10 évig terjedő börtönbüntetés és 10 ezer dollárig (kb. 3,6 millió forintig) terjedő pénzbírság is kiszabható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!