Svéd bűnözők a kamu Spotify-hallgatásokkal moshattak pénzt

2023. szeptember 5. – 20:47

Másolás

Vágólapra másolva

A svéd szervezett bűnözés tagjai éveken keresztül mosták az illegálisan szerzett pénzüket a Spotify segítségével, írja a Svenska Dagbladet.

Az eljárás a következő: a bűnözők a pénzzel bitcoint vesznek, amit aztán arra használnak, hogy kamu Spotify-hallgatásokat vásároljanak. A Spotify pedig a hallgatások után fizet, 1 millió meghallgatás 1,2 millió és 1,9 millió forintnyi összeget fizet. A bandák ezt pedig meg is kapják. A lap egyik forrása szerint a kamu statisztikák megdobták az igazi hallgatottságot is.

A svéd lap információit több bandatag és egy rendőr is megerősítette. A neve elhallgatását kérő rendőr állítása szerint már 2021-ben kereste a Spotifyt, de a cég nem válaszolt neki.

A Spotify egy friss közleményében leszögezte, hogy a manipulált hallgatottsági adatok az egész iparágban gondot jelentenek, a cég pedig mindent megtesz ezek kiszűrésére. A közlemény szerint a Spotifyon található összes dal hallgatottságának kevesebb mint 1 százaléka mesterséges, és azokat kiszűrik még a kifizetések előtt.

A cég állítása szerint nem talált semmi arra utaló jelet, hogy a fentebb említett módszerrel évekig erre használták volna a felületüket.

A szervezett bűnözés komoly probléma Svédországban, 2002-ben az országban 90 robbantást és 391 lövöldözést jegyeztek a rendőrök a köreikből.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!