Indiában a nőket és a férfiakat is utolérheti a boszorkányüldözés

2023. szeptember 5. – 13:24

Másolás

Vágólapra másolva

Indiában továbbra is létezik a boszorkányüldözés ősi gyakorlata. Az ország legszegényebb államában, a távoli falvak törzsi közösségeiben gyakran vádolnak meg embereket, főként nőket, azzal, hogy boszorkányok és fekete mágiát gyakorolnak. Emiatt elűzik őket otthonukból, vagy megverik, néha megölik őket. Mindezt sokszor azért, hogy megkapják a földjeiket. A Deutsche Welle riportja.

Szhrimoti Hanszda falujában nemrég meghalt egy nő, a falubeliek pedig az idős nőt hibáztatták a haláláért, és boszorkánysággal vádolták meg. A váddal egy hagyományos gyógyító is egyetértett, aki azt tanácsolta a falusiaknak, hogy forró olajjal öntsék le a nőt. A fia ekkor fordult bírósághoz, hogy a boszorkányüldözés elleni törvény alapján védelmet kérjen az édesanyjának. „Az egész családommal félelemben élünk attól tartva, hogy a falubeliek mit tehetnek velünk” – nyilatkozta a nő a Deutsche Wellének.

A család ügyét Szalkan Murmu aktivista, korábbi parlamenti képviselő segíti. Szerinte a boszorkányüldözés ellen hozott törvények nem hatékonyak, és a vádlottak gyakran komoly veszélynek vannak kitéve.

Boszorkánysággal nem csak nőket vádolnak meg Indiában. Egy másik faluban egy házaspárt, Ratan Hanszdát és feleségét, kiáltottak ki boszorkányoknak, miután betegségben meghalt a kislányuk. A férfi szerint egy földvita miatt vádolták meg őket a rokonaik, és az összes falubeli ellenük fordult, ezért el kellett menekülniük.

A boszorkányüldözés évszázados társadalmi probléma Indiában, amely a babonákban gyökerezik. A 21. században is létező gyakorlat mostanra kényelmes eszköze lett a kiszolgáltatott nők elhallgattatásának, elnyomásának és kiközösítésének.

Az indiai Nemzeti Bűnügyi Nyilvántartó Iroda jelentése szerint 2010 és 2021 között több mint 1500 embert öltek meg a boszorkányság gyakorlásának vádja miatt.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!