Ukrán katonák telefonjait és tabletjeit próbálják feltörni orosz hackerek

2023. szeptember 1. – 07:48

Másolás

Vágólapra másolva

Orosz katonai hackerek ukrán katonák telefonjait célozzák, hogy olyan érzékeny információkat lopjanak a hadszíntérről, amelyek segíthetik az oroszokat – figyelmeztetett az Egyesült Államok és a Five Eyes (öt szem) országok, vagyis Ausztrália, Kanada, Új-Zéland és az Egyesült Államok.

A figyelmeztetés megerősíti az ukrán SBU biztonsági szolgálat jelentését, amely szerint az orosz hackerek be akarnak hatolni az ukrán hadsereg által harci küldetések tervezésére használt Android-táblagépekbe.

Az SBU szerint az orosz hackerek szóban forgó kódját arra tervezték, hogy ellopja a katonák mobileszközeiről az Elon Musk cége által üzemeltetett Starlink műholdrendszerre küldött adatokat. A Starlink műholdak kulcsfontosságúak Ukrajna harctéri kommunikációjában.

Egyelőre nem tudni, mennyire voltak sikeresek az orosz hackerek támadásai. Az SBU azt mondta, hogy visszavert néhány támadást, ugyanakkor azt is jelentette, hogy az orosz katonák a harctéren ellopják az ukránok tabletjeit, és ott telepítik rájuk a kódokat.

„Az okostelefonokra szánt rosszindulatú programok különösen alattomosak, mert képesek megadni a titkosszolgálatoknak a célpontok fizikai helyét” – mondta John Hultquist, a Google tulajdonában lévő Mandiant biztonsági cég vezető elemzője. „Ez a képesség rendkívül hatékony lehet a csatatéren”.

Az Egyesült Államok és szövetségesei a kibertevékenységért az orosz katonai hírszerzési igazgatóság Sandworm néven ismert hírhedt hackeregységét hibáztatták, amely állítólag felelős volt azokért a 2015-ben és 2016-ban történt támadásokért is, amelyek Ukrajnában megszakították az áramellátást.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!