Több mint tíz év börtönt kaptak fejenként a Capitolium ostromát vezető Proud Boys tagjai

2023. szeptember 1. – 22:47

Másolás

Vágólapra másolva

10, 15 és 17 éves börtönbüntetéseket szabtak ki a szélsőjobboldali Proud Boys csoport három tagjára, akik részt vettek a Capitolium ostromában a 2020-as amerikai választások után – írja a BBC.

Dominic Pezzola, aki rendőrségi pajzzsal tört be az épületegyüttesbe, majd később ünnepi szivarra gyújtott az épületben és magát videózta. Az ügyészség 20 évet kért rá, de Pezzolát esküdtszék felmentette a legsúlyosabb vádpont, az államellenes szervezkedés alól, és csak tíz évet kapott. Büntetése, a 2020 január 6-i bűncselekményekért kiszabott leghosszabbak közé tartozik. A férfi a tárgyalóteremből kisétálva kijelentette: „Trump nyert!”.

Egy nappal korábban Joseph Biggs 17 éves és Zachary Rehl 15 éves börtönbüntetése volt a második és a harmadik leghosszabb ítélet, amelyet a 2021. január 6-i támadás ügyében eddig hoztak. A hónapok óta tartó per legmagasabban rangsorolt vádlottja, a Proud Boys egykori fővezére, Enrique Tarrio a tervek szerint kedden kapja meg az ítéletet. Mivel Tarrio nem volt Washingtonban a Capitolium ostromakor, ezért a helyettese Ethan Nordean volt a csoport vezetője a helyszínen. Rehlt, Biggst, Tarriót és Nordeant többek között államellenes szervezkedés vádjával ítélték el, ami egy ritkán előforduló, polgárháborús bűncselekmény.

A tárgyalások során az esküdteknek több dokumentumot is bemutattak a vád alátámasztására. Például rengeteg üzenetet, amelyben a Proud Boys vezetői azt tárgyalják meg, hogy „radikálisnak kell lenni” és „igazi férfiakat kell szerezni” a Trump által bejelentett január 6-i gyűlésre. A Proud Boys tagjai az elsők között voltak Capitolium ostrománál.

A január 6-i eseményekkel összefüggésben az eddigi legsúlyosabb börtönbüntetést egy másik szélsőséges szervezet, az Oath Keepers korábbi vezetőjére, Stewart Rhodesra szabta ki a bíróság, akinek 18 évet kell börtönben töltenie.

A Capitolium ostromához vezető eseményekről, a megdöbbentő jelenetekről és a történtek politikai utóéletéről ebben a cikkben olvashat részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!