Előkerült egy felvétel az évek óta fogva tartott Paul Whelanről

2023. augusztus 29. – 12:53

Másolás

Vágólapra másolva

Májusban készülhetett az a videófelvétel, amit a Russian Today orosz hírügynökség tett közzé, és amelyen a több mint négy éve Oroszországban fogvatartott Paul Whelan is látható a börtönben.

Paul Whelan egy volt tengerészgyalogos, akit 2018-ban tartóztattak le Oroszországban kémkedés vádjával. Az amerikaiak hiába kérték kiadatását egy fogolycsere részeként, Whelan még mindig Oroszországban raboskodik.

A CNN-en is közzétett videófevételen Whelan orosz börtönegyenruhában látható a börtön különböző részein. A felvételek egy részén egy varrógépet használ, máskor pedig étkezik. A videó egy pontján azt mondja az állami média riporterének, hogy „remélem, megérti, hogy nem adhatok interjút, és nem válaszolhatok semmilyen kérdésre”.

A volt amerikai tengerészgyalogost 16 év börtönbüntetésre ítélték kémkedés vádjával, amit Whelan tagad. „Olyan bűncselekmény miatt tartóztattak le, amely soha nem történt meg” – mondta a CNN-nek egy 2022-es interjúban. „Nem értem, miért ülök még mindig itt”.

Az RT-videó megjelenése után testvére, David Whelan azt mondta, most látta először 2020 júniusa óta, hogy Paul Whelan hogyan is néz ki azóta. David Whelan úgy tudja, hogy az RT stábja májusban jelent meg a börtönben, hogy filmre vegyék Whelant, és hogy „a börtön személyzete megtorlást alkalmazott, miután nem vett részt” az interjúban. „Bárcsak jobb körülmények között láthatnám Pault. De jó volt újra látni őt, és látni, hogy a küzdés megmaradt a szemében. Jó tudni, hogy Paul továbbra sem törik meg” – mondta David.

A hónap elején Antony Blinken amerikai külügyminiszter állítólag beszélt Whelannal, akit az amerikai kormány szerint jogtalanul tartanak fogva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!