Zelenszkij: Háború közben is megtarthatjuk a választást, ha a Nyugat segít

2023. augusztus 28. – 08:39

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij azt mondta az 1+1 csatornának adott interjújában, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén demokratikus választásokra is sor kerülhet Ukrajnában jövőre.

Az országban jelenleg nem lehet választásokat kiírni, mivel hadiállapot van érvényben, amit 90 naponként hosszabbítanak meg. Jelen állás szerint november 15-én járna le a hadiállapot, miközben a parlamenti választásokat októberben, az elnökválasztást 2024 márciusában kellene megtartani Ukrajnában.

Az ukrán elnök elmondta, hogy a választások kérdéséről Lindsey Graham amerikai republikánus szenátorral tárgyalt, aki múlt héten Kijevbe látogatott. Zelenszkij szerint a választásokra sor kerülhet, amennyiben a partnerek megosztják a költségeket, a törvényhozók jóváhagyják, és mindenki elmegy az urnákhoz. Az ukrán elnök elmondta Grahamnek, hogy békeidőben mennyibe kerül egy választás megtartása, de hozzátette: háborús időkben biztos magasabbak lesznek a költségek.

„Nem fogok pénzt elvonni a fegyvervásárlásoktól és választásokra adni, ezt törvény is előírja”

– mondta. Zelenszkij arról is beszélt, hogy a választási megfigyelőknek még a lövészárkokba is el kellene menniük, hogy ott is biztosítsák a törvényes választásokat. Graham arról beszélt, hogy jövőre választásokra van szükség Ukrajnában. „Azt akarom, hogy ebben az országban szabad és tisztességes választások legyenek, még akkor is, ha támadás alatt áll.”

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!