Tíz évig gyűjtött információt az orosz hírszerzésnek egy svéd állampolgár, vádat emeltek ellene

2023. augusztus 28. – 12:32

Másolás

Vágólapra másolva


Egy orosz származású svéd állampolgárt azzal vádolnak, hogy közel egy évtizeden keresztül információkat gyűjtött az orosz katonai hírszerző szolgálatnak – írja az AP.

A svéd ügyészség közölte, hogy a 60 éves Szergej Szkvorcovot illegális hírszerzési tevékenységgel vádolják. A férfit még novemberben tartóztatták le feleségével együtt a Stockholm melletti Nackában. Szkvorcov letartóztatása óta őrizetben van, és védőügyvédje, Ulrika Borg szerint tagadja, hogy bármi rosszat tett volna. Feleségét azóta már szabadon engedték.

Az Associated Press által megszerzett vádirat szerint Szkvorcov 2014. július 1. és tavaly november 22. között titokban illegális tevékenységet folytatott az orosz államnak: célja olyan információk megszerzése volt, amiknek közlése „veszélyeztetheti Svédország biztonságát”.

Az ügyészek szerint Szkvorcov import-export vállalkozását is arra használta, hogy illegálisan olyan technológiákhoz jusson hozzá, amit átadhat az orosz katonai hírszerzésnek. Ezeket az oroszok az érvényes exportszabályok, illetve a szankciók miatt nem tudták beszerezni.

(Guardian, AP)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!