Koppenhága polgármestere egy gyilkosság után bezáratná a város fűutcáját

2023. augusztus 28. – 16:11

Másolás

Vágólapra másolva

Christiania Koppenhága leghíresebb városrésze, mely 1971 óta néhány foglalt házból (pontosabban foglalt bázisból, mert alapítói egy használaton kívüli katonai bázison vertek tanyát) egy 34 hektáros, széles körű autonómiával rendelkező anarchista kommunává nőtte ki magát. Christiania önkormányzatiságának szerves része a dán törvények értelmében illegálisnak számító – bár a világ más civilizált országaihoz hasonlóan mára lényegében dekriminalizált – marihuána nyílt fogyasztása és forgalmazása.

A drogkereskedők után Pusher Streetnek nevezett utcán teljesen nyíltan folyik a marihuána adásvétele (ehhez érdemes hozzátenni, hogy a közösségi önszabályzás elutasítja a kannabisznál keményebb drogok árusítását és fogyasztását). A szabad fűfogyasztás és a kommunahangulat óriási turistalátványossággá tette Christianiát; a kevesebb mint 1000 tagot számláló közösségre évről évre félmillió turista kíváncsi.

A dán hatóságok meglehetősen elnézők ezzel a gyakorlattal szemben: ugyan a rendőrök időről időre elbontják a füvet árusító kioszkokat, de nem akadályozzák meg ezek újraépítését és az üzlet újraindítását. Azonban vannak olyan drogkereskedők, akiket nem érdekelnek a városrészt 50 éve működtető anarchista/hippi elvek, és erőszakos módon akarnak nagyobb piaci részesedést kihasítani maguknak.

Szombaton például két felfegyverzett, maszkos férfi a Pusher Streeten agyonlőtt egy 30 éves férfit, négy másik embert pedig megsebesített. A rendőrség biztos abban, hogy a lövöldözés hátterében a drogkereskedelem állhat, és egy 18 éves férfit őrizetbe is vett – az egyelőre nem világos, hogy mivel gyanúsítják.

Egészen addig, amíg nagyszabású illegális kannabiszkereskedelem zajlik, mindig jelen lesz az erőszak

– jelentették ki a Christiania polgárai a városrész honlapján publikált közös állásfoglalásukban. Koppenhága polgármestere viszont itt nem állna meg: Sophie Haestorp Andersen vasárnap egy interjúban bejelentette, hogy ő az összes „törvénytelen tevékenységet” felszámolná a Pusher Streeten.

Christianiában nem ez volt az első, drogkereskedelemhez kapcsolódó komoly bűncselekmény, de egyáltalán nem mondható, hogy mindennapos az erőszak; 2016-ban egy helyi árus két igazoltató rendőrt is súlyosan megsebesített. Akkor a közösség fontolgatta a Pusher Street bezárását, azonban végül erre nem került sor.

(Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!