Lukasenko a békés egymás mellett élést méltatva gratulált Ukrajnának a függetlenség napja alkalmából

2023. augusztus 24. – 11:11

Másolás

Vágólapra másolva


Alekszandr Lukasenko belarusz elnök gratulált az ukránoknak az ország függetlenségének napja alkalmából, és kijelentette, hogy Minszk kész „mindent és még annál is többet tenni” a ellenségeskedés befejezéséért, idézi a Taszsz.

„Több mint három évtizeddel ezelőtt elnyerve függetlenségét, mindkét ország önálló utat választott a saját fejlődéséhez, a jövő építéséhez, amelynek érdekében biztonságos körülményeket kell teremtenünk az együttéléshez az egész régióban. Szomszédságunk értékeit fel kell használnunk a szembenállás befejezése érdekében. Ehhez a Belarusz kész mindent megtenni, sőt még annál is többet” – írta Lukasenko gratuláló üzenetében.

Lukasenko emlékeztetett arra, hogy az ukránok és a belaruszok évszázadokon át harmóniában éltek, egymást tisztelve, valamint együtt álltak ellen a fasizmusnak és állították helyre az országot a Nagy Honvédő Háború után.

Ukrajna augusztus 24-én ünnepli a függetlenség napját, 1991-ben ezen a napon fogadták el az „Ukrajna függetlenségének kikiáltásáról szóló törvényt”. 1992 óta augusztus 24-ét Ukrajnában a függetlenség napja munkaszüneti nap. A mostani, 32. függetlenség napjának előestéjén Kijev közölte, hogy nem lesz felvonulás vagy tömegünnepség, maga a nap pedig munkanapnak számít, mivel az országban hadiállapot van.

Belarusz 2022 márciusában kiutasította az ukrán diplomaták többségét, Kijev hasonló válaszlépéseket tett. 2023 júniusban Zelenszkij utódja kinevezése nélkül felmentette a minszki ukrán nagykövetet.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!