Nyugati hírszerzők szerint egy fedélzeten történt robbanás miatt zuhanhatott le a Prigozsint szállító repülőgép

2023. augusztus 24. – 19:36

Másolás

Vágólapra másolva

A szinte biztosan Jevgenyij Prigozsin Wagner zsoldosvezért szállító repülőgép valószínűleg egy, a fedélzeten történő robbanás miatt zuhanhatott le – jelentette a New York Times amerikai és más nyugati tisztviselőkre hivatkozva.

„A robbanást a repülőgépen elhelyezett bomba vagy más eszköz okozhatta, bár más elméleteket, például hamisított üzemanyagot is vizsgálnak” – írta a lap a tisztviselőkre hivatkozva. Az amerikai műholdas hírszerzés nem észlelt rakétaindítást, és más bizonyíték sincs arra, hogy légvédelmi fegyver lőtte volna ki a gépet.

Az amerikai hírszerzésnek még nem sikerült megerősítenie Prigozsin halálát, bár azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy rajta volt a gépen és meg is halt. Egy nyugati tisztviselő azt mondta, hogy az országa által gyűjtött több jel alapján Prigozsin biztosan a repülőgépen volt. A Wagner-csoport, amelyet Prigozsin alapított, szintén nem erősítette meg hivatalosan a halálát.

Amerikai és európai tisztviselők, akik névtelenségük megőrzése mellett beszéltek az ügyről, azt mondták, hogy szerintük Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelte el a repülőgép megsemmisítését, hogy a Wagner-vezért megöljék. A hírszerzés és a hadsereg tisztviselői már hetek óta azt jósolták, hogy Putyin megtorolja a Wagner-csoport korábbi lázadását, és meglepte őket, hogy Prigozsin egyáltalán eddig szabadon mozoghatott.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!