„Ez nem mennydörgés volt, hanem egy fémes csattanás” – helybéliek meséltek arról, mit láttak és hallottak, amikor Prigozsin gépe lezuhant

2023. augusztus 24. – 15:29

Másolás

Vágólapra másolva

„Hallottam egy csattanást, majd felnéztem az égre és fehér füstöt láttam” – mondta a Reuters újságírójának a 72 éves Vitalij Stepenok, Kuzhenkino falvának egyik lakosa. Ennek az orosz településnek a közelében zuhant le szerdán az a magánrepülőgép, amellyel Jevgenyij Prigozsin is utazott.

A helybéli Stepenok szerint a gép egyik szárnya leszakadt, majd pedig a föld felé vette az irányt. Azt is hozzátette, hogy attól félt, hogy a repülőgép a falusiak házaira fog rázuhanni. „Felpattantam a kerékpáromra, és körülbelül 20 perc alatt ott voltam (a helyszínen). Minden lángokban állt, az emberek kihúzták valakinek a maradványait, de nem tudtam kivenni, hogy kiét.”

Egy másik falubeli, aki Anatolijnak nevezte magát, azt mondta, „ez nem mennydörgés volt, hanem egy fémes csattanás. Hallottam már ilyesmit korábban is”, majd a tanya fele mutatott, ahol a gép földet ért.

A repülőgép-baleset napra pontosan két hónappal azután történt, hogy Prigozsin sikertelen lázadást vezetett az orosz hadsereg felső vezetése ellen, azzal vádolva őket, hogy nem kezelik jól az ukrajnai háborút.

Az orosz nyomozók közölték, hogy büntetőeljárást indítottak. Egyes meg nem nevezett források az orosz médiának azt mondták, hogy a gépet egy vagy több föld-levegő rakétával lőtték le. A Reuters ezt az információt nem tudta megerősíteni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!