Menekültek tömeges meggyilkolásával vádolják a szaúdi határőröket

2023. augusztus 21. – 08:08

Menekültek tömeges meggyilkolásával vádolják a szaúdi határőröket
Szaúdi család Jemenbe néz a határ szaúdi oldaláról – Fotó: Fayez Nureldine / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Brit lapok borzalmas szaúdi gyilkosságokról számolnak be. A BBC a Human Rights Watch (HRW) friss jelentését ismerteti, amely szerint a jemeni határ mentén a szaúdi rendőrök és katonák lőttek a menekültekre, és néha robbanófegyverekkel is célba vették őket. A polgárháború sújtotta Jemen Szaúd-Arábiával közös, zord északi határán – a jelentés szerint – több száz embert lőhettek agyon.

A BBC helyszíni riportjában megszólaltatott bevándorlók azt mondták a lapnak, hogy látták a holttesteket az ösvényeken. Szaúd-Arábia visszautasította a szisztematikus gyilkosságokkal kapcsolatos vádakat. A menekültek olyan félelmetes éjszakai átkelésekről beszéltek, amelyek során etiópok, jemeniek és szomáliaiak nagy csoportja, köztük sok nő és gyerek került tűz alá, miközben megpróbálták átlépni a határt, hogy munkát találjanak az olajban gazdag királyságban.

„A lövöldözés folyamatosan ment”

– mondta a 21 éves etióp Musztafa Szoufia Mohamed a BBC-nek. Elmondta, hogy az ő, 45 menekültből álló csoportjából is többen meghaltak, amikor tűz alá kerültek, ők tavaly júliusban próbáltak átlopódzni a határon. Musztafát is lövés érte, a lábát térd alatt amputálták. Etióp és jemeni embercsempészek vezették volna Szaúd-Arábiába, javítani szeretett volna a családja életén, de most ő szorul a szülei segítségére.

Egy jemeni menekült azt mesélte a BBC-nek, hogy az útja 2500 dollárba került, de golyózáporral végződött a határon. A Guardian cikke pedig olyan esetről is beszámol, amikor a Jemenbe visszatanácsolt menekülőkre lőttek rá a szaúdiak.

Az ENSZ égisze alatt működő Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint évente több mint 200 ezer ember (főleg etiópok és szomáliaiak) kísérli meg a veszélyes utazást. Útközben sokakat bebörtönöznek és megvernek, de a tengeri átkelés is elég veszélyes, a főbb útvonalak tele vannak az útközben elhunyt emberek sírjával.

A 2022 márciusa és idén június közötti időszakot felölelő jelentés 28 különálló, robbanófegyverekkel kapcsolatos incidenst és 14 lövöldözést részletez.

A jelentés szerint lehetetlen megbecsülni, hány menekülőt öltek meg.

„Azt mondjuk, hogy minimum 655 a halálos áldozatok száma, de valószínűleg több ezren veszthették életüket”

– mondta a jelentés egyik készítője.

A szaúdi biztonsági erők által az északi határ mentén elkövetett széles körű gyilkosságokról szóló jelentések tavaly októberben jelentek meg először az ENSZ-szakértők rijádi kormánynak írt levelében. A szaúdi kormány akkor közölte, hogy komolyan veszi a vádakat, de határozottan elutasította az ENSZ azon minősítését, hogy a gyilkosságok szisztematikusak vagy nagy léptékűek lennének.

„A rendelkezésre álló korlátozott információk alapján a királyságbeli hatóságok nem fedeztek fel olyan információt vagy bizonyítékot, amely megerősítené vagy alátámasztaná az állításokat”

– válaszolta a kormány.

A múlt hónapban azonban a Mixed Migration Centre, egy globális kutatóhálózat a saját, túlélőkkel készített interjúi alapján további vádakat tett közzé a határ menti gyilkosságokról. Míg a HRW jelentése az idén júniusig tartó eseményeket fedi le, a BBC bizonyítékokat tárt fel arra vonatkozóan, hogy a gyilkosságok azóta is folytatódtak.

A BBC maga is megkereste a szaúdi kormányt, hogy kommentálja a jelentések állításait, de nem kapott választ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!