Zelenszkij: Nem marad válasz nélkül a csernyihivi támadás

2023. augusztus 20. – 08:54

frissítve

Zelenszkij: Nem marad válasz nélkül a csernyihivi támadás
Forrás: REUTERS

Másolás

Vágólapra másolva

Zelenszkij dániai látogatásán arra a kérdésre válaszolva, hogy Ukrajna kész lenne-e a békéért és a NATO-tagságért cserébe területi engedményeket tenni Oroszországnak, kijelentette: „készek vagyunk elcserélni (az oroszországi) Belgorodot a NATO-tagságunkra”.

Zelenszkij reagált az ukrán ellentámadás lassú előre haladására vonatkozó felvetésekre is, szerinte Ukrajna nem kockáztatja több ezer katonája életét csak azért, hogy 5-8 kilométert nyomuljon előre. Az oroszok beásták magukat, aláaknázták a területeket és megerősítették a védelmüket.

Dánia 19 darab F-16-os vadászgépet szállít Ukrajnának – jelentette be Mette Frederiksen dán miniszterelnök vasárnap, a dániai látogatáson tartózkodó Zelenszkij ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón.

„Ön és honfitársai megmutatták nekünk, mi az igazi bátorság. Ezért mindenben támogatással tartozunk önöknek. A háború kezdete óta Dánia az Önök oldalán áll, mert az ukránok szabadsága a mi szabadságunk is. Azt is tudjuk, hogy többre van szükségük, ezért ma bejelentjük, hogy 19 darab F-16-ost biztosítunk Ukrajnának” – fogalmazott a dán kormányfő. Frederiksen reményét fejezte ki, hogy más országok is csatlakoznak a nyugati vadászgépek Ukrajnába szállításához.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője közölte, hogy a tárgyalások eredményeként megállapodások születtek az ukrán pilóták F-16-os gépeken történő kiképzéséről is, az ukrán katonák egy része már Dániában tartózkodik.

Hollandia és Dánia F-16-os vadászgépeket adnak Ukrajnának, amint teljesülnek az átadás feltételei – jelentette ki Mark Rutte holland miniszterelnök.

Rutte azt is mondta, hogy Hollandiában összesen 42 F-16 áll rendelkezésre, de még túl korai megmondani, hogy mindegyiket az ukránoknak adományozzák-e.

„Ma bejelentjük, hogy Hollandia és Dánia elkötelezi magát amellett, hogy F-16-os repülőgépeket ad Ukrajnának és az ukrán légierőnek, amint az átadás feltételei teljesülnek” – mondta egy Zelenszkijjel közös sajtótájékoztatón az eindhoveni katonai légibázison.

Az F-16 Fighting Falcon egy könnyű vadászrepülőgép, amelyet eredetileg az 1970-es években terveztek. Először 1979-ben állították szolgálatba, és az Egyesült Államok légiereje rendszeresen használta mind az iraki háborúkban, mind Afganisztánban.

(Reuters)

Az ukrán elnök látogatása a Reuters jelentése szerint az ukrajnai légvédelem fellendítésére irányuló erőfeszítések része. Zelenszkij egy eindhoveni katonai légibázison találkozik Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnökkel.

Vodimir Zelenszkij ukrán elnök és Mark Rutte holland miniszterelnök egy F-16-os mellett sétálnak el a hollandiai Eindhovenben 2023. augusztus 20-án – Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters
Vodimir Zelenszkij ukrán elnök és Mark Rutte holland miniszterelnök egy F-16-os mellett sétálnak el a hollandiai Eindhovenben 2023. augusztus 20-án – Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters

A látogatás napokkal azután történik, hogy az Egyesült Államok jóváhagyta, hogy Hollandia és Dánia F-16-os vadászrepülőgépeket szállítson Ukrajnának.

Az ország jelenleg csak egy szovjet szabványú repülőgépekre épülő kis légierőt üzemeltet, ami lényegesen elmarad az oroszok flottájától.

(The Guardian)

Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériumának legfrissebb jelentése szerint SA-5 Gammon rakéták csaptak be Oroszországba, és rendszeresen érik el Moszkvát ukrán drónok.

A Minisztérium szerint az Oroszországot sújtó csapások stratégiai jelentőséggel bírnak, mivel Vlagyimir Putyin valószínűleg abban a hitben indította a háborúját, hogy annak nem lesz közvetlen hatása az oroszok mindennapjaira.

Az SA-5 Gammon rakéták szovjet időkből származnak, 7,5 tonnásak, 11 méter hosszúak, és már kikerültek Ukrajna légvédelmi rendszeréből. Úgy tűnik azonban, hogy földi támadó rakétaként még alkalmazzák őket.

Mivel az elmúlt hónapokban tovább nőtt az Oroszországba behatoló rakéták és drónok száma, az orosz légierő vezetése nagy valószínűséggel jelentős nyomás alatt áll az ország nyugati részei feletti légvédelem javítása miatt.

(The Guardian)

Az Institute for Study of War térképein mutatjuk (interaktív verzióban itt érhető el).

Roman Sztarovojt orosz kormányzó szerint ukrán dróntámadás ért egy vasútállomást a nyugat-oroszországi Kurszkban, az incidensben öten megsérültek.

A vasútállomás épületének tetőszerkezete lángra kapott. A helyszínre mentőcsapatok érkeztek – tette hozzá a tisztségviselő.

Kurszk mindössze körülbelül kilencven kilométerre található az ukrán határtól.

Eközben Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester azt mondta, hogy újabb dróntámadást hiúsítottak meg az orosz főváros ellen. Az orosz védelmi minisztérium szerint a drónt Moszkva környékén észlelték. A fegyvert elektronikus eszközökkel tették harcképtelenné, és egy elhagyatott területen zuhant le. Károkról és áldozatokról nem tudni – közölte a minisztérium, elítélve a kijevi rezsim „terrortámadási kísérletét”.

A vnukovói és a domogyedovói nemzetközi repülőtéren az éjszaka folyamán ideiglenesen felfüggesztették a fel- és leszállásokat – mondta el a légiforgalmi szolgálatok egyik képviselője a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

(MTI)

  • 15 orosz drónt lőtt le a légvédelem Ukrajna felett
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Svédországba utazott, ahol a miniszterelnökkel és a királyi családdal is találkozott
  • Orosz rakéta csapódott be Csernyihiv városában a helyi színház közelében, legalább hét civil áldozata és több mint száz sérültje van a támadásnak
  • Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök azzal fenyegetőzött, hogy Oroszország addig nem nyugszik, amíg porig nem rombolja Ukrajnát, még ha az évekbe vagy évtizedekbe is telik – ha pedig elveszítenék a háborút, magukkal rántják a pusztulásba a kollektív Nyugatot.

Ez a háború 543. napja. A tegnapi hírfolyamot itt találja.

Volodimir Zelenszkij megfogadta, hogy válaszolni fog az észak-ukrajnai Csernyihiv várost ért rakétatámadásra, amelyben hét ember meghalt, köztük egy hatéves gyermek, és 144-en megsérültek.

Egy férfi ül egy helyi lakos holtteste mellett egy orosz rakétacsapás helyszínén az ukrajnai Csernyihivben, 2023. augusztus 19-én – Fotó: Ukrán Nemzeti Rendőrség / Reuters
Egy férfi ül egy helyi lakos holtteste mellett egy orosz rakétacsapás helyszínén az ukrajnai Csernyihivben, 2023. augusztus 19-én – Fotó: Ukrán Nemzeti Rendőrség / Reuters

Az ukrán elnök vasárnap hajnalban kijelentette: „Biztos vagyok benne, hogy katonáink választ adnak Oroszországnak erre a terrortámadásra – méghozzá figyelemre méltó választ.”

Ihor Klimenko belügyminiszter elmondta, hogy az áldozatok többsége éppen autóiban utazott, átkelt az úton vagy a templomból ment haza. A rakétacsapásra egy ortodox ünnep alatt került sor.

(The Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!