Húszezer embert evakuálnak Kanada északi részén a súlyos erdőtüzek miatt

2023. augusztus 18. – 20:56

Húszezer embert evakuálnak Kanada északi részén a súlyos erdőtüzek miatt
Futótűzként terjedő lángok Yellowknife környékén – Fotó: Maxar Technologies / Handout via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Emberek ezrei menekülnek Kanada északnyugati tartományának fővárosából, Yellowknife-ból, miután a helyi hatóságok kedden rendkívüli állapotot hirdettek ki. A város 20 ezer lakójának helyi idő szerint péntek délig adtak időt lakóhelyük elhagyására, írja a BBC.

„Nagyon nehéz napok állnak előttünk – északnyugati-nyugati szelek jönnek pénteken és szombaton, ami Yellowknife felé tolhatja a lángokat”

– írta Facebook-posztjában a területi tűzoltóság. Közel 240 erdőtüzet próbálnak eloltani a város környékén, csütörtökre pedig már a városhatártól 16 kilométerre álltak a lángok. A Guardian videóin is látszik a futótűzként terjedő jelenség:

Megteltek a repterek, a városból kivezető utak és a benzinkutak is a BBC beszámolója szerint. A legközelebbi evakuálási központ Yellowknife-tól 1100 kilométerre délre fekszik, a kimenekítésben pedig részt vesz az ország legnagyobb légicége, az Air Canada is.

Shane Thompson, az Északnyugati Tartomány környezetvédelmi minisztere szerint az erdőtüzek valódi fenyegetést jelentenek a város lakói számára: „Szeretném hangsúlyozni, hogy a város nem áll közvetlen veszély alatt. De aki a maradás mellett dönt, azzal a saját és mások életét kockáztatja.”

Autók úton Yellowknife-ból kifelé a kanadai 3-as autóúton – Fotó: Pat Kane / Reuters
Autók úton Yellowknife-ból kifelé a kanadai 3-as autóúton – Fotó: Pat Kane / Reuters

Kanadát történetének eddig mért legsúlyosabb erdőtűzszezonja sújtja, Yellowknife mellett pedig a tartomány több más városa is evakuálás alatt áll.

A Reuters híre szerint a kanadai kormány arra kérte a Facebookot és az Instagramot üzemeltető Metát, hogy oldja fel a hírcikkek megosztásának korlátozását. Utóbbit a Zuckerberg-féle techcég azután vezette be hetekkel ezelőtt, hogy egy új kanadai törvény szerint a Metának fizetnie kell a platformon megosztott cikkek után. A cég a kormány kérésére egyelőre csak annyit reagált, hogy a Facebook felhasználói jelezhetik magukról a platform segítségével, hogy biztonságban vannak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!