Özönvíz zúdulhat a következő napokban Kaliforniára

2023. augusztus 18. – 21:21

Másolás

Vágólapra másolva

Özönvizet hozhat magával az Egyesült Államok délnyugati részére vasárnap és a jövő hét elején a Hilary nevű hurrikán, írja a CNN. Az előrejelzések szerint több mint egy évnyi csapadék zúdulhat Nevadára, Arizonára és Kaliforniára – utóbbi államban először adták ki emiatt a trópusi viharjelzést.

Mexikó partjaira már megérkeztek a Hilary hurrikán sodorta hullámok – Fotó: Proteccion Civil Estatal Colima / Handout via Reuters
Mexikó partjaira már megérkeztek a Hilary hurrikán sodorta hullámok – Fotó: Proteccion Civil Estatal Colima / Handout via Reuters

Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont szerint Hilary péntek délután 233 kilométer/órás sebességgel sújtott le Mexikó partjaitól 580 kilométerre délre, a szélforgatag pedig egyre erősödik a mérések szerint. Bár a kutatók arra számítanak, hogy a hurrikán némileg mérséklődik, mielőtt eléri Kalifornia partjait, így is heves esőzéseket és áradásveszélyt hozhat magával.

Olyan helyeket is elérhet az özönvízszerű eső, ahol erre évek óta nem volt példa: a világ egyik legforróbb helyének számító kaliforniai Death Valley nagyjából 50-100 milliméter csapadékot kaphat Hilarytől, ahogyan Las Vegas is. Ennyi eső átlagosan nagyjából egy-két év alatt jut el mindkét helyre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!