Az USA engedélyezte Dániának és Hollandiának, hogy F–16-osokat küldjenek Ukrajnának

2023. augusztus 18. – 11:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok jóváhagyta, hogy Dánia és Hollandia F-16-os vadászgépeket küldjön Ukrajnának, amint befejeződik az ukrán pilóták kiképzése – írta a Reuters egy amerikai tisztviselőre hivatkozva. Antony Blinken amerikai külügyminiszter levelet küldött dán és holland kollégáinak, amelyben biztosította őket arról, hogy a kéréseket jóváhagyják.

„Üdvözöljük Washington döntését, amellyel megnyitja az utat az F-16-os vadászgépek Ukrajnába küldése előtt” – közölte Wopke Hoekstra holland külügyminiszter a Twitteren.

„A dán kormány többször is elmondta, hogy az F–16-osok küldése a következő természetes lépés a kiképzés utána. Közeli szövetségeseinkkel tárgyalunk erről, és arra számítok, hogy hamarosan konkrétabbat tudunk mondani” – mondta Jakob Ellemann-Jensen dán védelmi miniszter.

Mark Rutte holland miniszterelnök májusban azt mondta, hogy Hollandia komolyan fontolgatja, hogy F-16-osokat biztosít Ukrajnának, mivel saját fegyveres erőiből fokozatosan kivonják ezeket a vadászgépeket. A holland védelmi minisztérium adatai szerint Hollandia jelenleg 24 üzemképes F-16-ossal rendelkezik, amelyeket 2024 közepéig kivonnak a hadrendből.

A holland légierő F-16-os vadászgépei egy bemutató napon 2023. július 4-én – Fotó: Piroschka van de Wouw / Reuters
A holland légierő F-16-os vadászgépei egy bemutató napon 2023. július 4-én – Fotó: Piroschka van de Wouw / Reuters

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője néhány napja azt nyilatkozta, hogy idén még nem fogják tudni bevetni az amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépeket. „Nagy reményeket fűztünk ehhez a géphez, hogy a légvédelmünk része lesz, és képes lesz megvédeni minket az orosz rakétáktól és a drónoktól” – mondta.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!