Tenerifén öt falut kellett evakuálni az erdőtűz miatt

2023. augusztus 17. – 07:43

Másolás

Vágólapra másolva

A spanyolországi Tenerife szigetén pusztító erdőtűz miatt több területet is evakuálni kellett szerda reggel. A tűz kedden indult a sziget északkeleti partvidékének természetvédelmi területéről, és már több mint 800 hektáron terjedt el, írja a BBC.

A helyi hatóságok lezárták a Teide vulkán, Spanyolország legmagasabb hegycsúcsa körüli erdőbe vezető utat. A terület felett helikopterek permetezik a vizet. Szerda estig nem volt fennakadás Tenerife déli és északi repülőterén.

Frissítés 2023. 08. 17. 12:55-kor: Helyi információink szerint a Teidére vezető utakat csütörtökön mind lezárták, kivéve a nyugati oldalról odavezető utat. Már körülbelül 2600 hektár ég, jelenleg kontroll nélkül, ugyanis az erős szél nem kedvez az oltásnak. Sokan próbálnak segíteni a környező szigetekről is. A tűz a sziget közepén terjed, így egyelőre Tenerife turisták által leginkább látogatott dél-nyugati részét nem érinti.

Fotó: Borja Suarez / Reuters
Fotó: Borja Suarez / Reuters

A fokozódó erdőtüzek miatt csütörtökön kijárási tilalmat hirdettek Tenerife legnagyobb városában, La Esperanzában. Arra kérik a lakosságot, hogy a füst miatt maradjanak az otthonaikban, és ne végezzenek semmilyen szabadtéri tevékenységet.

A Kanári-szigeteket hőhullám sújtja, nagy a szárazság, ez pedig növeli az erdőtüzek kialakulásának esélyét. Ezen a nyáron a világ több pontján tomboltak erdőtüzek, többek között Dél-Európában, Észak-Afrikában, Kanadában és Hawaiin.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!