Néhány év múlva házilag cserélhetővé kell tenni az akkumulátorokat az EU-ban

2023. augusztus 17. – 18:01

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön lépett hatályba az Európai Unió új rendelete az akkumulátorokról. Az Európai Bizottság szerint a jogszabály segíteni fog, hogy a lehető legkevesebb nyersanyagra legyen szükség az akkumulátorok gyártásához, minél nagyobb részüket begyűjtsék és újrahasznosítsák. Különösen a kritikus fontosságú alapanyagokat kell minél nagyobb arányban kinyerni, mint a kobalt, a lítium és a nikkel.

A jogszabály részeként

2027-től „a fogyasztók képesek lesznek eltávolítani és cserélni a hordozható akkumulátorokat az elektronikai termékeikben az életciklusuk bármely pontján”

– emeli ki a bizottsági közlemény.

A rendelet szövege alapján úgy kell beépíteni a QR-kódos „útlevéllel” követhetővé váló akkumulátorokat, hogy a fogyasztóknak csak bárhol beszerezhető – vagy ingyen adott különleges – szerszámokra legyen szükség a kiszedésükhöz.

A Mashable korábbi cikke szerint az EU szabályai miatt világszerte újratervezhetik az olyan okostelefonokat, amelyekből nem lehet egyszerűen kiszedni az akkumulátorokat, mert nem lesz értelme külön termékeket gyártani az uniós és más piacokra.

Megvannak a karbonvám átmeneti szabályai

Az Európai Bizottság csütörtökön a karbonvámról szóló átmeneti végrehajtási szabályokat is kiadta.

Az EU-ban kvóták ösztönzik a cégek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését. A szennyező cégek ezeket vehetik vagy az esetleges felesleget eladhatják, de megkerülhetik a rendszert, ha az EU-n kívülre költöznek, míg a maradók versenyhátrányba kerülnek a nem uniós cégekkel szemben. Ezt ellensúlyozná az importtermékekre kivetett karbonvám, amelynek október 1-én indul a 2025-ig tartó átmeneti időszaka.

A vállalatoknak egyelőre nem kell fizetniük, csak kiszámolniuk és bejelenteniük az import utáni szén-dioxid-kibocsátást. Így felkészülhetnek a vám 2026-os bevezetésére és addig az Európai Bizottság is finomhangolhatja a rendszert.

Az uniós testület többek között egy segédanyagot is kiadott, és informatikai eszközökkel segít a számításokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!